Citat:
În prealabil postat de costel
Nu e nevoie sa spunem de cate ori ne-am impartasit. Unora le este de folos sa se impartaseasca des, altora mai rar. Referitor la faptul ca unii parinti impartasesc des, iar altii rar pe ucenicii lor, parintele Rafael Noica a raspuns: "sunt scoli diferite, pentru nevoi diferite. Daca sufletul meu are nevoie de scoala parintelui care imparatseste des, apoi sa am parte de scolirea in felul acesta. Deci trebuie sa avem ingaduinta, sa lasam "usi deschise" si sa dam posibilitatea lui Dumnezeu sa ne mantuiasca pe fiecare cum stie, fiindca omul nu este un obiect al productiei in masa ca in fabricile moderne.
Fiecare om este o alta mantuire, fiecare suflet este un alt aspect al chipului lui Dumnezeu, care nu a mai fost niciodata in istorie si in toata creatia, si niciodata nu va mai fi. Si asta are de-a face cu maretia fiecarui om. Si deci fiecare este o cu totul alta cale decat oricare alt om, dintru nefiinta intru fiinta. Se aseamana caile, uneori sunt aproape paralele, dar niciodata identice".
|
Costel,
Ma mir foarte de raspunsul tau. Oare nu stii ca marii Sfinti Parinti, cei a caror opera cantareste greu in Traditia noastra ortodoxa, toti au fost pentru impartasania cat mai deasa, chiar de cateva ori pe saptamana? Citeste Omiliile Sfantului Ioan Hrisostom, citeste-l pe Sfantul Nicodim Aghioritul (
http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...raditiei-.html ), pe Nicolae Cabasila, pe marii dascali si teologi ai nostri!
Si oare Canonul 9 apostolic, lasat spre povatuirea noastra, oare ne minte sau ne inseala cand ne indeamna sa ne impartasim la fiecare Liturghie? Tu de ce mergi Duminica la biserica, sa asculti predici, sa te rogi si sa mananci anafora la sfarsit? De ce adica sa ignori fara motiv invitatia preotului de a manca Painea Vietii? Pentru ce se savarseste Sfanta Liturghie, pentru ce Se face de fiecare data jertfa nesangeroasa, ca sa se impartaseasca numai preotii?!
Citeste si tu, te rog foarte frumos, acest eseu - desi este destul de lung:
http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/ .
Inca nu-mi vine sa cred ca am citit asta de la tine...