Soluția cea mai bună - SMERENIA !
Fraților, SMERENIA este solutia in Biserica Ortodoxă, dar din păcate de ea nu pomenește nimeni aici !
În primul rând cel care a deschis acest ”subiect penibil”, nu situație penibilă, arată că nu prea e smerit. Dacă era smerit, ar fi discutat cu părintele chiar înainte de a se naște pruncul.
Putea să afle care este rânduiala Bisericii, care s-a ținut cu sfințenie până prin veacul trecut, când am importat toate inovațiile occidentale, de dragul de a fi mai cu moț decât ceilalți (iată o altă lipsă a smereniei). Pe bunicii noștri nu-i chema și Gheorghe și Vasile !
Fără a judeca, ne dăm seama ca omul nostru nu prea e mare cercetător al Bisericii, că dacă cerceta Biserica frecvent sunt convins că l-ar fi auzit pe părinte vorbind despre acest subiect, cu siguranță.
Și dați-mi voie să vă mărturisesc un adevăr: rânduiala este numai una: de a se pune un singur nume. Preoții sunt de două feluri: 1) cei ca parintele (puțini poate), care se nevoiesc să-i facă pe creștini să înțeleagă că doar un singur nume se pune la botez, și 2) cei care zic : ”bine, le punem câte nume vreți Dvs.”, doar să nu-i ”supere” !
Cum avem un înger păzitor, pe care îl primim la botez, așa trebuie să avem și un nume de sfânt, care să ne fie ocrotitor și căruia să i ne rugăm să ne ajute să ajungem să ne mântuim.
Problema este că nu trebuie să ne supărăm sau să ne certăm cu preotul care vrea să ne spună care e rânduiala, trebuie să fim înțelegători și smeriți și să înțelegem că trebuie să fim în ascultare dacă vrem să fim creștini adevărați. Mulți dintre cei care vin cu tot felul de argumente nu își dau seama că ei din mândrie nu vor să audă de nici o rânduială.
S-a greșit în veacul trecut când s-a acceptat aceastăstare a lucrurilor. Doar prin înțelegerea acestui fapt putem îndrepta această greșeală. Altfel nu avem cum.
Să vedeți câți nu au deja 3 (trei!) nume în certificatul de botez ! Unul l-a vrut tata, altul bunica, altul nașul... Deci mai urmează cu 4, nu ? Încă nu am auzit, dar după cum merg treburile așa pare să urmeze !
Dragă Sofia, asta nu e o soluție, să mergi la alt preot, nu te supăra. Toți aparținem unei parohii, nu ne putem răzvrăti atunci când nu ne convine ceva, asta e mândrie, deci...lipsă de smerenie. Ce-ar fi să mergem toți la biserica din satul vecin, iar cei de acolo să vină la noi, ș.a.m.d. Asta nu e Ortodoxie.
Iar d-ta dragă Andrei, află dacă poți cam ce vârstă are părintele de la Lisabona (și marea majoritate a preoților din diaspora - europeană cel puțin) și vezi atunci cum sunt afirmațiile tale cu ”securiștii” și ”comitetul de partid”, și celelalte pe care le mai zici.
Așadar, să nu uităm că SMERENIA este neapărat necesară pentru mântuire. Nu mândria, nu obrăznicia, nu suficiența de care dau dovadă mulți ”creștini ortodocși” pe aici.
Cercetați dacă ziceți că nu am dreptate și nu mă supăr dacă mă contraziceți. Însă nu în afara duhului smereniei !
Dumnezeu să ne întărească și să ne lumineze pe toți !
|