Citat:
În prealabil postat de topcat
Indiferent de universul de discurs, cred ca esti de acord ca ele trebuie sa aibe cel putin un punct comun.
|
Exact. Numai că aceea ce universurile de discurs au în comun stă dincolo de ele. Calea de a tematiza însă ceea ce stă dincolo de ele este filosofia. Sau teologia, după caz.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Neaparat a unui tert inteligent?
|
Vorbeam despre fizică. Și despre întemeierea paradigmatică a fizicii de până la al Doilea Război Mondial pe demersurile presupuse de interogațiile transcendentale ale filosofiei germane. Nu prea sesizez ce ai înțeles tu din postarea mea de ai ajuns la noțiunea de "terț inteligent". Mai citește-o o dată.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Adica, stiinta nu e buna decit daca include tertul rational si transcedental? Ce te impidica sa-l introduci tu? Ce te impiedica sa introduci Spiritul Absolut in mecanica cuantica?
|
Știința prin definiție se așează pe poziția unui terț de vreme ce, în dualitatea subiect/obiect presupusă de cunoaștere, ea aspiră să depășească poziția subiectului și să descrie în mod adecvat obiectul, păstrându-și, totuși, distanța față de el.
Cât despre "introducerea Spiritului Absolut în mecanica cuantică" - iarăși, mai citește o dată postările mele mai cu atenție. Faci niște salturi interpretative față de cuvintele mele mai ceva decât saltul cuantic.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Si care e problema cu modelele teoretice? De ce trebuie neaparat sa existe modele practice?
|
Model teoretic este acel corp de afirmații și formulări demonstrative din domeniul științei care nu acoperă în mod coerent totalitatea faptelor științifice din domeniul sau din ramura domeniului științific pe teritoriul căruia sunt asertate și care nici nu sunt confirmate plenar de experiment. Din această cauză mai multe modele teoretice, chiar și dacă sunt incompatibile, se pot adeveri ca interpretări alternative ale unui domeniu științific dat. Motiv pentru care și vor rămâne modele teoretice până ce unul dintre ele va reuși să le elimine pe celelalte și să asume toate fenomenele studiate în domeniul respectiv - moment în care devine
teorie. Exemplu: modelul teoretic al stringurilor în fizică; modelul teoretic (eu așa îl consider) al evoluționismului.
Teorie este acel corp de afirmații și formulări demonstrative din domeniul științei care acoperă în mod coerent totalitatea faptelor științifice dintr-un domeniu științific sau o ramură a unui domeniu științific dat și care este și plenar confirmat prin experiment. O teorie, de regulă, nu are concurent într-o domeniu științific sau într-o ramură specializată a unui domeniu științific. Exemplu: teoria newtoniană a mecanicii clasice, teoria relativității, interpretarea de la Conpenhaga a mecanicii cuantice.
Aceste lucruri fac parte din abecedarul epistemologic al omului de știință. Tu ziceai ceva de "modele practice"? Și cu ce ziceai că te ocupi? Cu fizica?.../:)
Citat:
În prealabil postat de topcat
De ce nu ar exista si in stiinta ceva misterios, invizibil, inimaginabil? De ce vrei sa "vedeti" cum functioneaza universul?
|
Noi vrem să distrugem misterul Universului?!?!? Noi vrem să vedem cum funcționează Universul?!?!?
Și eu, care credeam că voi, oamenii de știință și ateii, vă ocupați cu asta... Nu cumva ateismul vrea să elimine "misterele" și "religiozitatea"?
Dar știi că ești curios? Te contrazici singur.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Nu cred ca sustine cineva ca omul nu are si ceva in plus fata de animale sau determinism genetic.
|
Ar fi bine. Atunci nu ar mai trebui să mai citim postări precum cele în care încercai să ne demonstrezi cum totul poate fi redus la interpretarea evoluționistă a naturii.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Iarasi, nu cred ca sustine cineva ca numerele au aparut odata cu aparitia omului.
|
Nu asta e problema. Și nu asta spune evoluționismul sau, în matematică, intuiționismul sau constructivismul. Ci afirmația este sau poate deveni, după caz: nu există un domeniu inteligibil, meta-fizic, pe care matematica să-l acceseze. Ci totul s-ar reduce la modul în care relațiile fizice acționează asupra psihicului nostru prin intermediul sistemului nervos central, iar relațiile materiei ar fi cele pe baza cărora noi am face raționamentele noastre logice și matematice. Mai mult, J. St. Mill afirma nici mai mult, nici mai puțin că noi dobândim conceptul de număr undeva prin copilărie prin interacțiunea pe care o avem cu multiplicitatea lucrurilor empirice.
Citat:
În prealabil postat de topcat
Vrei te rog sa detaliezi aceasta analiza?
|
În primul rând, trebuie remarcată deosebirea dintre
existență și
ființă. Existența înseamnă manifestarea concretă, materială a unui lucru determinat.
Determinație înseamnă negație (Spinoza) tocmai întrucât lucrului care este formulat ca având doar anumite proprietăți, îi sunt negate o multitudine de alte proprietăți. Prin urmare, aceasta înseamnă limitare, iar elementul fundamental prin care se exprimă limita este negativul.
Ființa, pe de altă parte, se aplică în mod nediscriminativ, oricui și la orice. Se aplică și lucrului limitat, și limitei sale (dacă lucrul e limitat în mod real, atunci limita trebuie să fie reală, deci în ființă). Mai mult, i se aplică până și posibilității unui lucru de a fi într-un fel sau altul sau chiar de a trece din inexistență în existență. Căci, pentru a spune că un lucru oarecare e posibil, e nevoie ca posibilitatea lui să fie
reală. Prin urmare, ființa se aplică și actului și potenței, și posibilului și imposibilului, și afirmației și negației, și existentului și inexistentului, și materiei și formei, și determinării și nedeterminării, și empiricului și idealului, și vizibilului și invizibilului etc.. Prin aceasta, ființa totalizează Realul sau, mai bine, este totuna cu el. (Realul nu e totuna cu realitatea, deci. Prin realitate numim, din câte se știe, doar concretul empiric, vizibilul.) De aceea Absolutului Îi sunt proprii toate predicatele absolute - care nu Îi mai sunt posibile sau imposibile, ci Îi sunt toate, simultan, reale - și, odată cu acestea, și predicatul ființei (impropriu spus cel al existenței deoarece Dumnezeu nu e un lucru determinat; împotriva lui Gaunilon și a lui Kant, Dumnezeu nu e nici insulă, nici o sută de taleri). De altfel, ar fi impropriu să spunem că ființa nu este. Căci, dacă ființa nu este, atunci
este neființa.
Mai mult, așa cum spunea Leibniz în "Monadologia", o substanță infinit absolută
prin simplul fapt că e posibilă este deja în act. Ce este posibilul? (Nu mă refer aici la ce este posibilitatea unui lucru sau a altuia. Ci la ce este posibilul în sine.) Înseamnă egalitatea lui a fi cu a nu fi. Adică suspendarea existenței unui obiect în posibilitate înseamnă păstrarea sa între ființă și neființă. Dar, dacă în acest posibil pur ființa care e la egalitate cu neființa nu ar fi simultan nemijlocit reală, întregul posibil ar cădea în cealaltă latură care i-a rămas: el s-ar reduce la neființă și nimic nu ar mai apărea de vreme ce nimic nu ar mai fi posibil.
Acum -
ființa în sine, la rândul ei, cum o considerăm? Actuală sau posibilă? Ființa, însă, nu mai poate fi doar posibilă, căci atunci nu am mai avea decât neantul, neființa și nu ar mai exista nimic. Nici noi. Deci ea este actuală și, mai mult, nu există o altă ființă, încă și mai adâncă decât ființa, de la care ființa să își ia ființa. Dar, dacă am considera-o, totuși, doar ca posibilă, vedem că ființa considerată doar ca posibilă presupune realitatea ființei din posibilul însuși, sub care ea e situată, de vreme ce e considerată doar ca posibilă. Adică ființa presupune realitatea ființei chiar și când este considerată ca o pură posibilitate. De unde și raționamentul - poate greu de înțeles - al lui Leibniz prin care se spune că Dumnezeu și dacă e doar posibil, este strict real, este act pur, prezență pură (și tocmai deoarece e pură este și inasignabilă - adică nu putem sesiza prezența lui Dumnezeu prin absolut nimic determinat; de aia se spune că e invizibil).
Deci este impropriu să spunem că ființa e posibilă, căci atunci ființa ar trebui să-și poată lua sau nu ființa de altundeva. Și de unde și-ar putea-o lua decât tot de la ființă?
De asemenea, este impropriu să spunem că ființa există. Căci aceasta presupune trecerea ființei de la o potență
aflată în ființă la act prin determinarea ei. Or, atunci nu mai e vorba despre ființa absolută, nedeterminată, ci este vorba despre existența determinată a obiectelor din lumea noastră.
Toți criticii argumentului ontologic fac aceste confuzii, de unde și neînțelegerea argumentului.