te rog sa ma ierti ca revin cu sfaturi medicale
Am citit cu multa tristete povestea ta si chinul fiecarei nopti. Cunosc bine problemele cu somnul, din 2 motive. Unul pt ca eu am avut probleme cu somnul anul trecut si nimic nu e mai frustrant decat, asa cum zici, sa fii mort de oboseala si treaz in acelasi timp, sa fie 3 noapte si sa nu poti dormi. Problema mea a fost usoara si a trecut. Nu se compara cu ceea ce tu treci.
Al doilea motiv pt care stiu despre problemele cu somnul este ca sunt medic psihiatru. M-am intristat sa citesc ceea ce a postat cineva cum ca medicamentele psihiatrice ar taia comunicarea cu divinitatea sau cam asa ceva. Sau ca bolile psihiatrice nu exista. Nu, dar se prefac foarte bine! ca sa parafrazez.
Eu cred ca toate sfaturile legate de religie pe care le-ai primit sau le-ai aflat sunt extrem de importante si mi s-au parut pertinente.
Dar eu te-as sfatui sa nu neglijezi partea medicala. Iata sfaturile mele (presupun ca majoritatea le stii/ le aplici oricum):
- urmeaza o foarte stricta igiena a somnului: nici un fel de bautura care contine cafeina (adica ceai negru, cafea), teina (ceai verde) sau alte stimulatoare (red bull), faraa tigari/ alcool.
- sub nici o forma nu dormi ziua! Acest somn de dupa-amiaza este foarte atragator ca este refreshing. Dar distruge in continuare ciclul somn - veghe (ritmul circadian) care este perturbat la tine. Mai mult, te-as sfatui sa nu te lasi sa dormi pana la 12.30 la pranz cand prinzi un somn bun, impuneti de exemplu, orice ar fi, sa te trezesti la 10 am. Stiu ca suna sadistic, dar trebuie sa te lasi sa fii si mai obosita, pt ca noaptea urmatoare sa fie mai buna, si sa inceapa la ora la care trebuie sa inceapa. Hormonii nostri (mai ales cortizolul) are anumite ore la care se secreta, de aceea spomnul de zi nu e la fel de odihnitor ca cel de noapte.
- nu sta in pat si te perpeli daca nu poti dormi, scoala-te si fa altceva. Stiu ca mintea e ca de plumb cand esti ata de obosit. Dar disperarea in sine ca IAR nu dormi si groaza de cat de oribil stii ca o sa te simti a doua zi nu te lasa sa dormi.
- google- sleep hygiene si o sa afli si mai multe 'tips-uri'
- in privinta pastilelor, sfatul meu este asa: nu lua tabletele 'herbal'. Contin foarte multe componente care nu sunt in intregime cunoscute, care sunt metabolizate diferit si care au produsi de degradare care pot sa stea mai multe ore in corp. Te ajuta sa adormi, dar somnul nu e refreshing si ce e mai rau este ca te fac sa te simti 'tulbure' a doua zi.
- eu nu incurajez pacientii mei sa ia nici pastilele psihiatrice de somn, dar daca e musai, poti sa le iei pt 1 sapt maximum 2 - daca asta te ajuta sa iti refaci ritmul somn veghe.
Eu sfaturi legate de medicamente pot sa iti mai dau dar sunt aproape sigura ca nu esti intersata in ele, si asta nu e ceva neaparat rau. Medicamentele nu trebui folosite in astfel de cazuri decat in ultima instanta. DAr e important sa stii ca exista si astfel de ajutor.
Un ultim sfat: exista laboratoare speciale de studiu al problemelor de somn. Ei pot sa-ti faca un EEG de exemplu cand dormi sa vada ce se intampla in mintea ta cand au aceste zguduiri. Am inteles ca tu crezi ca aceste sgaltaieli sunt 'de la enemy'. Dar eu as exclude mai intai o cauza medicala, de exemplu o forma de epilepsie (recunosc, in acest caz, poate putin probabil).
In incheiere, va rog sa ma iertati ca am expus aceste sfaturi medicale pe un forum care dezbate probleme crestine. Cred cu tarie ca nimic nu este posibil fara Dumnezeu si nu imi imaginez ca fara El as putea sa imi ajut pacientii. Doamne ajuta!
Last edited by dragadraga; 06.06.2010 at 21:31:08.
|