View Single Post
Vechi 07.06.2010, 03:55:25
deja-vu deja-vu is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2009
Implicit apostolii si canoanele ortodoxe despre femeie in Biserica

2:9. Asemenea si femeile, în îmbracaminte cuviincioasa, facându-si lor podoaba din sfiala si din cumintenie, nu din par împletit si din aur, sau din margaritare, sau din vesminte de mult pret;
10. Ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei tematoare de Dumnezeu.
11. Femeia sa se învete în liniste, cu toata ascultarea.
12. Nu îngaduiesc femeii nici sa învete pe altul, nici sa stapâneasca pe barbat, ci sa stea linistita.
13. Caci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva.
14. Si nu Adam a fost amagit, ci femeia, amagita fiind, s-a facut calcatoare de porunca.
15. Dar ea se va mântui prin nastere de fii, daca va starui, cu întelepciune, în credinta, în iubire si în sfintenie.

3:12. Diaconii sa fie barbati ai unei singure femei, sa-si chiverniseasca bine casele si pe copiii lor.
(asta apropos de intrebarea de ce nu pot fi femeile diacon...)

11. Iar de vaduvele tinere fereste-te. Caci, atunci când poftele le îndeparteaza de Hristos, vor sa se marite.
12. Si îsi agonisesc osânda, fiindca si-au calcat credinta cea dintâi.
13. Dar în acelasi timp se învata sa fie lenese, cutreierând casele, si nu numai lenese, ci si guralive si iscoditoare, graind cele ce nu se cuvin.
14. Vreau deci ca vaduvele tinere sa se marite, sa aiba copii, sa-si vada de case, si sa nu dea potrivnicului nici un prilej de ocara.
15. Caci unele s-au si abatut, ca sa se duca dupa satana

(pe vremea aceea nici nu se concepea divortul - dovada e si traditia catolica, deci vorbeste numai de vaduve... totul e insa aplicabil si celor divortate din prezent). Sa lamurim cum e cu pedeapsa aplicata barbatilor pt. divort si recasatorie:

Voievodul Radu cel Mare a dat de sotie pe sora sa unui boier, care avea în Moldova sotie si copii. Auzind de aceasta nelegiuire, sfantul Nifon (mitropolitul) l-a mustrat aspru pe domn, spunându-i ca el, ca întâi-statator nu este bine sa dea pilda rea supusilor sai. În loc sa se întelepteasca, domnitorul i-a raspuns: „Tu vezi-ti de ale tale si nu te baga în treburile mele!". Sfântul i-a zis: „Oare asa ne-a fost întelegerea când m-ai rugat sa vin si sa pun rânduiala în tara aceasta?". Atunci domnitorul l-a alungat fara de cinste si a dat porunca sa nu-l mai cinsteasca nimeni ca mitropolit si nici sa-i dea adapost. Nifon a zis: „Rau faci, încalcându-si fagaduinta. Eu voi pleca, dar peste tara aceasta vor veni mari necazuri si ma veti cauta, dar eu nu voi mai fi." (urmeaza povestirea urgiei care a urmat peste tara si voievod) http://www.munteleathos.com/Pagina/A...tirea_Dionisiu

Sa fie clar, barbatul care a fost casatorit (si nu e vaduv) dar are relatii trupesti cu alta femeie, preacurveste (daca n-ar fi fost legat prin taina casatoriei, facea "doar" curvie). Evanghelia ingaduie despartirea (nu zice de recasatorie) doar pe motiv de desfranare a sotiei; insa nici chiar atunci a doua casatorie, pe care o admit unii sfinti, nu are parte de harul si binecuvantarile celei dintai, fiind mai mult spre pocainta si rusinare decat "cununie", adica biruinta (de aceea preotul recasatorit nu mai are voie sa slujeasca in Biserica; si pot sa dau cazul unui preot tanar care a trebuit sa se desparta de sotie cand a aflat ca aceasta facea sodomie- era lesbiana, iar el avand frica de Dumnezeu s-a marturisit si a iesit din preotie)

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
In schimb oamenii sunt cei care au schimbat totul, traditiile lor.
Ei (care s-au numit mai apoi biserica), au trecut peste Iisus si au inceput prigoana impotriva femeilor. Iisus a lasat femeia aceea considerata de toti ne-curata sa se apropie si sa-l atinga si a vindecat-o. Oamenii (multi dintre ei) tipa sa nu intre femeia acolo si acolo, mai ales cand este "ne-curata" si o indeparteaza de Dumnezeu.
Nicaieri nu a spus Iisus ceva impotriva femeii, sau ca nu are voie aia si aia si aia. EL nu, altii au spus-o si au facut asemenea legi. Asta este problema.
Da, stiu teoria "emanciparii" femeii: ei sa nu-i spuna nimeni, si mai ales sfintii, ca nu are voie aia si aia, doar e stapana pe trupul ei si face ce vrea (inclusiv ucidere de prunci); iar preotii sa-i dea binecuvantare cand (prea)curveste (ca tot i-a zis Iisus desfranatei pe care evreii voiau s-o ucida cu pietre, conform Legii: "Sa nu mai faci"... de fapt, dupa unii, a vrut sa-i zica: "Fii si tu un pic mai discreta, sa nu te prinda vecinii"). Atata o rog, sa se dea singura cu capul de pereti cand are de tras apoi consecintele (printre care sterilitatea si cancerul)

Dar prin Sf.Apostol Pavel cine altul decat Iisus vorbea cand a zis:

"9. Nu stiti, oare, ca nedreptii nu vor mosteni împaratia lui Dumnezeu? Nu va amagiti: Nici desfrânatii, nici închinatorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii,
13. Bucatele sunt pentru pântece si pântecele pentru bucate si Dumnezeu va nimici si pe unul si pe celelalte. Trupul însa nu e pentru desfrânare, ci pentru Domnul, si Domnul este pentru trup.
18. Fugiti de desfrânare! Orice pacat pe care-l va savârsi omul este în afara de trup. Cine se deda însa desfrânarii pacatuieste în însusi trupul sau.
19. Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri?"

Dar mai bine vorbeste despre femeie, casatorie, divort si infranare Sf.Ioan Gura de Aur (caruia Sf.Pavel insusi i-a talcuit epistolele sale): www.ioanguradeaur.ro/340/femeia-crestina/
http://ortodoxia.md/articole-preluat...ion-gur-de-aur (sinteza din omilii despre divort si casatorie)

"Femeia este legată prin Lege câtă vreme îi trăiește bărbatul; iar dacă moare, liberă este, dacă vrea, să se mărite, numai întru Domnul. Mai fericită este însă dacă rămâne așa”
http://www.ioanguradeaur.ro/cateheze...-la-casatorie/
www.ioanguradeaur.ro/category/despre-casatorie/

Ai mare grija, pt. ca ideile tale privind epistolele Sf.Pavel si ale lui Petru (sau Sfanta Traditie) sunt complet neortodoxe, sa nu zic protestante. Daca vrei sa interpretezi Evanghelia dupa capul tau, sa scoti ce nu-ti convine (inclusiv cuvintele apostolilor) te-ai exclus definitiv din ortodoxie si chiar intre gruparile protestante va trebui sa alegi una foarte "exotica" sa te accepte cu asemenea idei. Vii cumva dintr-un mediu baptist sau "carismatic"?

Citat:
Ai prins f.bine povestea cu Adam si Eva, ca au facut totul impreuna. Dar pana la urma de ce numai Eva a fost pedepsita?
Asa ai inteles tu Geneza, ca Adam a ramas in rai cu ingerii si numai Eva a fost pedepsita? De aia ii spune Dumnezeu lui Adam ca din palamida si cu sudoarea fruntii isi va castiga painea? Iar acum femeia, suparata pe tratamentul preferential aplicat lui Adam, vrea sa munceasca ea in locul barbatului si sa castige painea familiei, ca doar e egala lui! Mai ramane sa-l punem pe Adam sa nasca copii in locul ei si sa-si ridice alocatia de sprijin, ca treaba e rezolvata (in viziunea noilor teologi si a suporteritelor feministe). Iar statul sa-i creasca si sa-i educe pe copii in locul mamei plecate la munca, ca doar asta e si planul antihristului!

Citat:
Problema mea, a celui care a scris articolul despre care am pomenit pe acest fir si a altora nu este de a cere ceva special, in plus pentru femeie, ci de a o repune la pozitia ei meritata si pe care Dumnezeu prin Fiul Sau i-a dat-o. Nu sa fie preot neaparat si nici sa fie ceea ce rau a facut feminismul. Ci sa nu mai fie prigonita in biserica, sa nu se mai spuna ca este "ne-curata", sa aibe voie sa intre si sa sada in biserica oriunde si oricand, sa fie respectata, etc.
Asta imi aminteste de remarca unui prieten ratacit (de prin Germania) ca e perfect de acord cu emanciparea femeii in stilul francez (adica sa manifesteze feministele goale pe strada) dar nu cu cea a femeii germane care sta la coafor si se uita la tv toata ziua, iar barbatul cand vine seara frant de la munca trebuie sa-si faca singur de mancare si sa o auda ca nu vrea copii ca sa nu-si deformeze corpul... Poate ca Dumnezeu a creat-o pe femeie sa faca shopping si sa se uite la telenovele, iar duminica sa vina la Biserica la sfarsitul Liturghiei si sa-l urecheasca pe preot pt. prostiile care le predica inapoiatelor cu batic! Vorba lui Caragiale: "Zoe, fii barbata!" (macar de-ar purta si feministele "barbate" un pic de barba, sa impuna respect cand isi dau cu parerea despre dogmatica ortodoxa)

Citat:
Tu insuti faci aceasta gresala mare: la fiecare pas vorbesti in mesajele tale impotriva femeii si nu este corect si nici crestin. Ca nu e dreapta, ca nu e curata, ca ispiteste barbatii, ca la ciclu nu gandeste normal si face rau, ca barbatul este cel destept etc. Adica barbatul este de fapt perfectiunea intruchipata, iar femeia...o mizerie. Cam asta spui.
Da, exact asta spun... ma bucur ca in sfarsit cineva m-a inteles pe deplin. Si eu care ma consideram mereu neinteles!

Am zis de necuratia barbatului si a femeii inaintea participarii la Sf.Liturghie exact ce spune indrumarul de spovada. Nu am pareri "originale" despre asta, daca Biserica zice ca nu-i bine sa faci un anumit lucru eu ma conformez (cu atat mai mult cu cat m-am convins demult de corectitudinea respectivei reguli).

Si ma rog, cati ani de experienta ai in magia neagra sau cate persoane apropiate au avut de-a face cu utilizarea sangelui menstrual in lucrari de acest gen, de-ai ajuns la concluzia ca acesta e curat si neprihanit? (nadajduiesc ca n-ai ajuns sa ai cunostinte la "prima mana" si din magia rosie) Iar treaba cu ciclul o stiu de la fostul presedinte liber cugetator la care bucataresele ce pregateau mancarea (multe la numar in cazul unei mese festive) erau atent verificate de SPP ca nu cumva vreuna din ele sa fie pe ciclu. Oare de ce? Sau si aia erau "traditionalisti inapoiati" ori poate o fi crezand dl. presedinte ex-comunist in farmece?

Last edited by deja-vu; 07.06.2010 at 04:23:26.
Reply With Quote