View Single Post
  #3  
Vechi 08.06.2010, 12:06:02
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Cumva despre fiecare generatia s-a spus si se spune la fel.
Fiecare compara tinerii de la momentul respectiv cu generatiile mai varstnice.
Si fiecare generatie are partile ei negative si prostiile ei.
Exista doua aspecte importante:
a. sa nu rupem generatia, oamenii din contextul social si al epocii
b. am aflat, dar mi-este greu sa inteleg cauzele, ca se produc mereu schimbari in fiinta umana. Se maturizeaza fizic si hormonal cumva din ce in ce mai devreme, deja copilaria a disparute de pe la 10 ani. Mintea insa nu tine pasul cu trupul. Se spune despre multi copii faptul ca "sunt maturi atat de devreme, in gandire si simtire". Este numai un anume gen de maturitate zic eu, poate mai degraba afectiva, dar nu mintala. Greutatile, suferintele maturizeaza, dar judecata ramane totusi copilareasca si de aceea tendinta spre teribilism si prostii (si negandirea consecintelor).
Si asa ii vezi tineri de la 11, 12-13 ani in sus, bine maturi trupeste (inalti, grasi, maturi sexual), dar in fond tot copii. Fete care la fel, sunt mature sexual si fac copii la 11-12 ani fiindca...isi doresc! Copil in loc de papusa. Ca papusa nu mai au demult.

Nu sunt de acord cu Mihnea, sau nu inteleg de ce sunt devina generatiile mai vechi pentru prostiile celor de acum.

Problematica este diversa si daca mai acum cativa ani se vedea inca o deosebire intre tari, acum eu nu o mai vad decat la generatiile mai varstnice.
O persoana de la 50 ani in sus din Romania difera (inca) f.mult fata de o persoana la aceeasi varsta din vest. Dar tinerii, copii, nu.

Incerc sa arat cateva cauze la tema deschisa aici:
1. Nu stiu daca scoala este primul vinovat in lant. Eu as pune societatea si apoi parintii si abia pe locul 3 scoala.

Societatea - modele, oferte, etc.
- ce vezi azi in jurul tau peste tot: fotbalisti, artisti, modele, politicieni cu scoala putina si bani multi. Vezi droguri, totul se rezolva cu bani.
Si atunci asta vor si tinerii: ce le trebuie scoala, daca banii se pot obtine mult mai usor si in cantitate mare fara. Te faci fotablist, sau cantaret, model, sau politician, sau iti deschizi o firma (ca nici acolo nu-ti trebuie scoala din pacate) si faci bani cu sacul. Sexul si coruptia nu lipsesc.
Presa vehiculeaza numai nume care de fapt nu inseamna nimic merituos (Moni, Irinel, Andreea, Nicoleta, Mihaela, Gigi, etc.) dar care sunt plini de succese si bani.

- ce-ti ofera vremurile - parinti munciti si vesnic lipsa de acasa, altii care se intrec in a oferi ce mai apare pe piata (la concurenta), fast-food, preturi mari in schimb la produse naturale si vitale, somaj, lipsa de perspectiva, droguri, pornografie, etc.

Familia - aproape inexistenta azi. Ori munciti pana seara, ori plecati peste granita, ori in functii inalte si n-au timp si chef de copii. Ori saracie lucie, ori lux si rasfat. Calculator, celular and co., haine de marca, masina deja, strainataturi.
Si da, atat in familie cat si la scoala,asa cum spune Mihnea, lipseste motivatia si frica. Libertate totala. Le este frica parintilor si profesorilor ca daca faca ceva (un ton mai aspru, sau o palma) sunt reclamati, sau intervine autoritatea tutelara si iti ia copilul. Asa este si in vest si multi copii ti se urca in cap. N-ai voie sa le spui nimic, totul este permis.
Zice ca "vai, nu cu frica, nu cu violenta". Dar cu ce?
Este aici o emisiune cu o Supernanny, care lucreaza cu poze, scheme, jocuri. Parintii sunt la capatul puterii si sfatul final: da copii la asistenta maternala si ia o pauza. Eu ma umplu de nervi cand lucrurile astea.
Mai vezi cate o fata de 11-12 gravida si ce spun la televizor: "Vai ce se descurca tinerii nostri cu scoala, copil, etc. Uite ca se poate. Bravo" In rest ceva sfaturi, lectii, dechis mintea, nu.

Generatia mea: n-am avut calculator si celular. Blugi am avut asa pe la 30 ani prima pereche (blugi adevarati ma refer). Uniforme f.severe (bentita, matricola, atentie la culorile hainelor, fara ciorapi de matase fetele, tunsoare scurta etc.), prezenta la sange controlata, nu erau greve. Copilarie pana la 15-18 ani (nu sex, nu prieteni, nu preocupari din astea, ci ne ma jucam - da, da ne jucam si la 17, 18 ani) si invatat (frica de note, de corigenta, de repetat an, de examene de admitere si bac, vroiam sa studiem ceva etc.).
Parintii aveau program de lucru normal, acasa si nu haihui. Severi! Doua la fund ne-au facut oameni si nu ne-au facut rau. De droguri nu se stia...tutun mai luau unii pe ascuns, dar cu mare frica.
Se ce scoala si facultate am facut si ce oameni am ajuns. Si tot nu-i bine...ca acum suntem pe strazi fara serviciu (ca vor tineret). Si uite asa cercul vicios: tineretul nu-i bun, dar e mai bun ca cei mai in varsta.

Concluzia:
Sunt bolnave timpurile, sistemele, societatile, si mai apoi si oamenii...
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote