In Biserica simt ca stau in fata Divinitatii, a Sfintei Treimi, a celui ce a facut cerul si pamantul si nu se va clatina in veac. Mise en scen-ul...fiecare cuvant din slujba, cantarile poporului din Biserica, gesturile... pur si simplu te deconecteaza de 'toata grija cea lumeasca'. Cand intri in Biserica intri in alta dimensiune.
Si alt lucru important...chiar si dupa ce pleci simti lucrarea tainica a duhului. Chiar daca pt mine, pacatosul, e greu sa simt lucrarea duhului imi dau seama in timp ca a lucrat. Cand incerci sa urci muntele te uiti in sus si crezi ca iti e greu si nu ai facut mare lucru, dar cand te uiti in urma vezi cat de mult ai mers. Si atunci imi dau seama cat de mult inseamna Biserica si lucrarea in taina a Duhului. In vremea Sfintilor Parinti nu tb sa lipsesti mai mult de 3 duminici consecutive de la biserica. Ce greu decurge saptamana cand ai lipsit de la Sf. Liturghie...
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice"
|