Citat:
În prealabil postat de Daniel777
Da,Ionut are anumite avantaje si reuseste sa se impartaseasca saptamanal,ceea ce este de dorit pentru toata lumea.Insa si Ana are dreptate,atunci cand mai ai relatii trupesti destul de dese,este mai greu sa te impartasesti in fiecare saptamana.
Din experienta mea minima,este foarte bine,mai ales pentru un incepator sa se impartaseasca des,pentru a fi ajutat sa se tina departe de patimi.Incepatorul nu duce o viata ascetica,si prin urmare el are cel mai mult nevoie de aceasta deasa impartasire.
Dar conditia este sa fie cat mai putine relatii trupesti.
Traim intr-o lume plina de ispite,in care rugaciunea nu mai este de durata si intensa si in care suntem invitati zilnic sa pacatuim.Deci in aceste vremuri avem cu atat mai multa nevoie de impartasanie.
Sa dea Dumnezeu ca sa ne simplificam viata si sa reusim sa ne cuminecam saptamanal si la fiecare sarbatoare.Si cine are copii,macar pe ei sa-i duca saptamanal la impartasit.
Un lucru as vrea sa completez la ceea ce a spus Ionut: eu recomand pentru cei care vor sa se cuminece saptamanal,sa mearga cel putin un an,si la spovedanie inainte.Nu recomand impartasirea saptamanala cu spovedanie lunara,mai ales pentru cei care sunt la inceput.
Si chiar daca nu putem sa ne impartasim in fiecare saptamana(desi aceasta ar fi de dorit),macar la doua ,cel mult la trei saptamani sa o facem,acesta fiind metoda prin care incetul cu incetul putem ajunge sa ne impartasim si mai des.
|
Daniel,
Este de dorit sa ne spovedim inainte de fiecare impartasanie, dar in lumea in care traim este practic imposibil. Inseamna ca o sa ne impartasim mai rar decat saptamanal, incalcand canoanele si sfaturile Sfintilor Parinti? Nicidecum! Cred ca am adus suficiente citate care sa ne indemne macar la meditatie pe marginea acestui subiect de importanta capitala. Deci fara impartasanie cat mai deasa suntem in cadere libera catre intunericul cel mai dinafara in intervalele lungi dintre intalnirile cu Hristos. Sa ne bucuram cat mai des de momentul relativ scurt de sfintenie pe car ni-l ofera Hristos prin cutremuratoarea Taina a Sfintei Impartasanii!
Multi suntem casatoriti si unii avem parteneri necredinciosi sau apostati. Dupa cazul fiecaruia, si perioada de curatie difera. Stie Dumnezeu foarte bine cele mai mici detalii ale vietii noastre. Deci sa nu faca Parintele Cleopa sau Parintele Arsenie Boca sau nu mai stiu care calugar reguli privitoare la "sexul de peste saptamana", pentru ca nici macar insusi Apostolul Pavel n-a indraznit sa bata in cuie vreun regulament privitor la patul conjugal. Cititi si voi ce ii sfatuieste pe cei casatoriti:
1 Corinteni 7
"3. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului.
4. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia.
5.
Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.
6.
Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă.
7. Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel. "
Deci sa ma scuze cei care sunt pentru regulamentul cu martea si joia. Pentru mine Duminica este ziua Domnului si pe asta o tin in toate privintele. Altii pot sa faca si casatorie alba, Dumnezeu ii va rasplati pentru asceza lor.