Subiect: NEVOIA DE DIALOG
View Single Post
  #138  
Vechi 03.05.2007, 16:29:19
Ana_Oara Ana_Oara is offline
Member
 
Data înregistrării: 25.04.2007
Mesaje: 37
Implicit

Nevoia de dialog este ceva real si sadit in insasi natura umana.
Citez din mesaje ale lui iosif, "Gandeste-te cati crestini ortodoxi traiesc in diaspora. Fara dialog cu celelalte confesiuni acestia ar fi izolati si poate chiar lipsiti de posibilitatea de a-si practica propriul cult".
In general vorbind, biserici ortodoxe se gasesc pretutindeni in diaspora (in afara lumii ortodoxe); cei ce locuiesc in astfel de zone in care nu exista o biserica ortodoxa, este bine sa plece de acolo spre locuri unde se gasesc BO. Nu-i sileste nimeni sa-si acreasca sufletul in Sodoma si Gomora.
Altfel, dialogul cu vecinul tau, fie el si musulman, este bine venit daca se face cu dragoste fata de om.
Dialogul ecumenic, initiat (initial) de catre BO, este insa alta mincare de peste. S-a dovedit a fi celuloza, ceva ce nu hraneste. Fata Morgana. Incercare a marii cu degetul.
In materie de religie (credinta) nu putem ajunge la un numitor comun cu toate celelalte confesiuni religioase (fie ele din cadrul crestinismului), ceva de genul mai da tu, mai las si eu.

2. "Ceea ce ma deranjeaza pe mine personal este faptul ca de cele mai multe ori impotriva acestui dialog ecumenic se pronunta cei care habar nu au despre ceea ce voieste cu adevarat Dumnezeu in privinta relatiilor dintre crestini".
Relatii intre crestini e una si dialog ecumenic e altceva. Suntem chemati sa traim in pace si armonie unii cu altii, nu cautarea unui numitor comun vis a vis de invatatura diferitelor confesiuni religioase de sub soare.
Ca sa nu mai spun ca implicatia de a cunoaste "ce voieste Dumnezeu cu adevarat" (mai ales vis a vis de ecumenism) tine de prezumtie.

3. astrud intreaba pe iosif, "te rog sa imi spui, daca poti, cine sunt acesti mai mari de care tu esti legat prin ascultare? Altfel spus, duhovnicul tau este de acord ca tu sa prezinti tema dialogului in acest fel"?
Raspunsul lui iosif ("prin mai marii care hotarasc ma refeream la sinodul Bisericii noastre, la ierharhii nostri.") e cit se poate de vag. Judecind dupa acest raspuns, iosif este (in cel mai bun caz) un ortodox nominal (numai cu numele) plin de o dragoste la fel de vaga si nedefinita fata de aproapele sau, la fel de nedefinit.

4. "Exista o categorie de credinciosi ortodocsi de curand convertiti care sunt foarte vehementi la adresa altor confesiuni, neidentificand aici ca definirea lor se face in raport cu darul credintei care li s-a descoperit si nu prin sentimentele de ura impotriva celorlalti", (iosif)
"definirea" unui crestin ortodox nu se face functie de darul credintei pe care el ar crede ca l-a primit ("descoperit" - ceva a la descoperirea Americii) si, desigur, mai putin de sentimentele de ura (?!) ci functie de acceptarea si trairea invataturiilor BO; ceva foarte palpabil, bine definit si usor de verificat.
Asculti, primesti si traiesti.
Reply With Quote