Citat:
În prealabil postat de Scotianul
Exista o pregatire anume,dpdv spiritual,a credinciosului inainte sa mearga la duhovnic?
|
Termenul de "duhovnic" are două accepțiuni:
-cel la care ne spovedim, care trebuie să fie preot și formal rânduit pentru această slujire de episcopul locului (se cheamă "hirotesire", în rânduiala bizantină).
-cel care ne dă direcțiunea spirituală: poate fi și un laic mai înaintat în credință.
Deci, cele două accepțiuni se pot suprapune pe aceeași persoană, caz în care preotul face atât oficiul de confesor, cât și pe cel de director spiritual.
Dacă merge ca să se spovedească, atunci pregătirea constă în examenul de conștiință. Penitentul trebuie să aibă certitudinea căinței și hotărârea de a nu mai păcătui, în caz contrar spovada este invalidă, chiar dacă primește absolvirea.
Dacă merge pentru o "discuție sufletească" în afara cadrului sacramental al spovezii, nu este nevoie de o pregătire specială, cu excepția "temelor făcute" referitoare la întâlnirea anterioară. La rândul său, directorul spiritual trebuie să aibă pregătit un răspuns, în cazul în care a cerut răgaz de reflecție, informare sau rugăciune.
Citat:
Se pot aborda teme variate de discutie(cum ar fi neclaritati ale credinciosului in raport de situatii din prezent)?Este un dialog sau un monolog al duhovnicului?Cat de des se merge?Exista o regula in acest sens?
|
Nu, nu există reguli formale. Desigur că se poate discuta orice subiect, mai ales privind situații din prezent, situații concrete de care ne lovim. Pentru celelalte, avem răspunsuri în cărți.
Spre exemplu, Asociația Medicilor Catolici are un spiritual, primit de la episcop, când a mers să ceară binecuvântarea arhierească. Este preot (deși, cum spuneam, nu este absolut obligatoriu acest lucru). Cu timpul, acești spirituali ai diferitelor organizații și grupuri laice se "specializează" oarecum, adică dobândesc, tot practicând direcțiunea spirituală, o competență într-un domeniu particular (morala medicală și chestii conexe, în cazul acesta). Încât până la urmă se ajunge că îi cheamă și episcopul, dacă are nevoie de un sfat bun în asemenea domeniu.