Subiect: Muzica
View Single Post
Vechi 18.06.2010, 17:21:30
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Intreaga natura are muzica ei: prin fosnetul padurii, prin adierea vantului, prin picurii de ploaie si sunetul tunetelor, prin ciripitul si glasciorul fiecarei paserele in parte, prin chiar sunetul rotirii pamantului in jurul axei, ne spunea la Dogmatica Pr.Prof.Conf.Dr.Nicolae Mosoiu. Daca am iesi in natura sa ascultam fiecare muzica in parte, vom participa la o intreaga somfonie, la adevarate concerte! Nu stiu cine si daca ati vazut filmul „AUGUST RUSH” cu acel geniu de copil ce auzea si in sunetul trenului, si sunetul lantului, si in bataia mingii de baschet, vedea muzica, ba chiar si in sunetul curentului electric de pe stalpii de inalta tensiune! Si in finalul filmului este concertul propriei sale creatii, din sunetele mentionate. FENOMENAL!

Acum, fiecare se raporteaza la muzica in functie de cum se raporteaza el la Creatorul muzicii! Unii dintre noi ascultam f.mult muzica CLASICA, o muzica ce te patrunde si te duce pe culmile linistii si te farmeca. Unii ascultam muzica usoara, altii populara, altii rock - sub diferitele ei forme!

Despre muzica poti spune ca si in zicala populara: Spune-mi cu cine te imprietenesti sa iti spun cine esti! Sau cum zicea adeseori Pr.Teofil, ce faci te face! Tot asa se poate spune si despre muzica: muzica te caracterizeaza, face parte din tine, din inima ta din sufletul tau! Ceea ce ai in inima aceea canta glasul tau si asculta urechea ta!

Nu poti judeca un om ca lui ii place o muzica si tie alta! Fiecare simte ce ii place si il odihneste! Fiecare dintre noi am crescut cu un gen de muzica sau diferite genuri! La un moment dat incepusem sa ascult si eu muzica pop, dance s.m.a, sa devin si eu ca ceilalti... sa ma port si eu ca ei, dar un coleg mi-a spus sincer: de ce te prefaci? nu vezi ca nu iti iese? De atunci sunt eu asa cum m-a lasat Dumnezeu!

Muzica mea preferata este muzica ce ma odihneste si nu ma tulbura: muzica byzantina (psaltica) si muzica clasica, si selectiv cea populara, cea frumoasa, asa cum canta Lucretia Ciobanu, laudand natura, deci slavirea lui Dumnezeu!
Principiul meu in muzica este „Slavirea lui Dumnezeu”! Ascult muzica prin care eu am legatura cu Dumnezeu! Ascult muzica prin care eu ii aduc „jertfa de lauda”! Eu ascult muzica de rugaciune, care ma transpune din omenitate in divin! Ceea ce nici muzica clasica nu ti-o poate da!
De aceea muzica psaltica este pentru MINE, muzica de couminune cu Sf.Treime, cu Maica Domnului, cu Sfintii!

Sufletul omului simte si are nevoie de legatura sa cu Dumnezeu, de aceea el prin muzica rugaciunii el salta de bucurie! Pentru unii PRICESNELE devin puntea de legatura intre el si Dumnezeu! Si foarte bine ca asculta si canta si el, ca trece din starea de omenesc in starea de ceresc, caci „ingerii neincetat glas Iti canta”!

Fiecare dintre noi sa ne raportam mai mult la Dumnezeu prin muzica prin care o ascultam, sa vedem daca El este si are loc in muzica pe care o ascultam! Daca El are loc in muzica pe care o ascultam, inseamna ca o facem spre SLAVA SA impreuna cu ingerii, si vom fi asemenea lor! Amin!

Last edited by geo.nektarios; 18.06.2010 at 17:24:56.
Reply With Quote