Subiect: Mortii
View Single Post
  #137  
Vechi 19.06.2010, 21:46:47
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Am revenit cu citate din Sf. Iustin, dar nu mai stau sa citesc ce s-a mai scris la topicul acesta. Din ce am citit eu din acest sfant, invatatura despre crestinism pe care o expune el, asa cum era pe la anul 160, e aceeasi cu cea din 2010!
Asadar, despre morti:
- "Prin profeti am aflat si declaram ca este adevarat, ca pedepsele si chinurile, ca si rasplatirile cele bune, se dau potrivit cu faptele fiecaruia. (Apologia I, 43).
- "Spunem ca sufletele celor nedrepti, gasindu-se si dupa moarte in simtire, sunt pedepsite si ca sufletele celor drepti,eliberate de pedepse, duc o viata fericita..." (Apologia I, 20)
- "Daca moartea ar duce la nesimtire, ea ar fi un avantaj pentru cei nedrepti. Dar intrucat si simtamantul le ramane tuturor celor ce au trait, si pedeapsa cea vesnica ii asteapta, nu neglijati de a fi convinsi si de a crede ca acestea sunt adevarate. Invocarile mortilor pentru aflarea adevarului, cercetarea trupurilor copiilormortio nevinovati, evocarea sufletelor oamenilor............. sa va convinga ca SUFLETELE, SI DUPA MOARTE; SUNT IN SIMTIRE. (Apologia 1, 14)

Despre Sf. Cruce se vorbeste foarte mult, pomul vieții din rai, nuielele cu care Iacob schimba culoarea mieilor, toiagul lui Moise, stindardele romane, sunt indicii clare, prefigurări ale Crucii și profeții ale venirii lui Hristos.

"Cautati de intelegeti daca toate cele ce sunt in lume se pot conduce sau pot avea o comuniune intre ele fara semnul acesta al crucii. Marea nu se poate parcurge, daca trofeul acesta, care se numeste panza corabiei, nu ramane intreg pe corabie, si pamantul nu se ara, fara ajutorul lui, sapatorii nu isi aduc la indeplinire munca lor si tot asa nici mesterii, decat numai cu ajutorul instrumentelor care au forma aceasta. Iar forma omeneasca nu se deosebeste cu nimci de aceea a animalelor,decat prin aceea ca este dreapta si ca are posibilitatea de a-si intinde mainile si ca pe fata, de la frunte in jos, poarta un organ care se numeste nas, prin care se face resiratia vitala si care nu arata altceva decat forma crucii. Iar prin profetul, s-a zis astfel: Duhul fetei noastre este Hristos Domnul (Plang., 4, 20). Si simbolurile voastre arata semnul crucii noastre..." (Apologia 1, 55).

Lovitura de gratie: cinstirea zilei soarelui (duminica), pe vremea lui. Deci la 160, crestinii tineau duminica, nu sambata, nu cum zic unii, ca dupa Constantin cel Mare:
"Iar in asa-zisa zi a soarelui, se face adunarea tuturor celor ce traiesc la orase sau la sate si se citesc memoriile apostolilor sau scrierile profetilor.... Iar in ziua soarelui, noi ne adunam laolalta , deoarece aceasta este prima zi in care Dumnezeu, schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantuitorul nostru,a inviat aceeasi zi din morti. Caci L-au rastignit in ajunul zilei lui Saturn si a doua zi dupa ziua lui Saturn, care este ziua soarelui, aratandu-Se apostolilor si ucenicilor Sai, i-a invatat..." (Apologia 1, 53).
Sunt citate o gramada despre Sf. Cruce.

Despre Sf Euharistie ca Trup si Sange al Domnului:
"caci noi nu primim acestea ca pe o paine comuna si nici ca pe o bautura comuna, ci, dupa cum prin Cuvantul lui Dumnezeu, Iisusu Hristos, Mantuitorul nostru, S-a intrupat si a avut in vederea manturii noastre trup si sange, tot astfel si hrana transformata in euharistie, prin rugaciunea cuvantului de la El, hrana aceasta din care se hranesc sangele si trupurile noastre prin schimbare, am fost invatati ca este atat TRUPUL, CAT SI SANGELE ACELUI IISUS INTRUPAT." (Apologia 1, 66).

Asa ca sa nu il mai foloseasca nici un sectant pe Sf Iustin Martirul ca argument pentru ratacirile lor, pentru ca ortodoxia este conforma cu invataturile Sf Scripturi si ale Sf. Parinti!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote