buna sa-ti fie inima si cugetul curat
"Dacă nu-l cerți, sufletul i se va înmuia Să nu vorbim despre alții și să nu încercăm să-i controlăm. îmi amintesc vorbele Părintelui Porfirie: „Măi, dacă cerți pe cineva vinovat, ce va face? Nu doar că nu te va asculta, dar se va și apăra și va încerca să-ți demonstreze contrariul, iar sufletul lui se va închide încă și mai mult; în schimb, dacă îl lași în pace, nu-l mustri și nu-l controlezi, sufletul i se înmoaie și deveniți prieteni. încet – încet, va ajunge și el să-ți spună ce i-ai fi spus tu”. De aceea, să-I lăsăm lui Dumnezeu cele pe care vrem să le spunem oamenilor. Vrem ca aproapele nostru să se schimbe, să se transforme, să se pocăiască? Atunci să lăsăm asta în seama lui Dumnezeu, iar noi să îl iubim."
dupa acest minunat citat nu cred ca mai e nevoie sa adaug ceva, poate doar rugamintea adresata tuturor crestinilor, lasati piatra judecatii, iluzia creata de ego-ul omenesc vesnic supus greselii. nimeni nu-i cu stea in frunte, suntem oameni, fiinte slabe si pacatoase iar datoria noastra cred ca e aceea de a ne iubi aproapele, o lectie grea ce de multe ori pare imposibila, sa iubesti pacatosul si sa te maniezi impotriva pacatului. mandria nu vine de la Dumnezeu, ci de la "concurenta", Dumnezeu nu vrea sa traim in vrajba si certuri, ... celalalt vrea. Iar pentru cei ce au ales traiul monahal si pentru parintii bisericii nostre sa ne rugam la Dumnezeu sa le dea gandul bun, si noua la fel, ca avem nevoie.
Dumnezeu sa ne aiba pe toti in paza Lui, Doamne ajuta !
|