Cred ca ne confruntam cu una dintre cele mai mari provocari si anume modul in care intelegem sintagma `omul - stapan al creatiei`.
O intelegere gresita a dus la probleme atat de grave precum incalzirea globala. Trebuie sa constientizam ca `autoritatea` umana asupra mediului nu este una lipsita de responsabilitati. Omul desacralizat al societatii actuale a incetat sa mai vada pe Dumnezeu creator al lumii si s-a autointitulat stapan al ei, implicandu-se cu agresivitatea in ordinea naturala, lucru ce are atat de multe consecinte negative.
Depinde de noi sa vedem cat de mult rau facem naturii cu aceasta mentalitate si automat noua. Rolul omului fata de natura (implicit fata de animale, de ex.) este acela de a o apropia impreuna cu el de Dumnezeu... Prin cadere, intreaga natura sufera (consecinta a pacatului stramosesc), iar noul om, dupa chipul lui Hristos lucreaza la restaurarea ei.
Aceasta simbioza se vede si la Liturghie prin prisma darurilor. `Ale Tale dintru ale Tale` - desi noi aducem jertfa, ea oricum ne este data de catre Dumnezeu. Painea si vinul insa subliniaza implicarea omului in niste elemente apartinand naturii (graul si strugurele)si modul in care noi ca un tot - omul ce modeleaza natura pt. a o readuce inaintea lui Dumnezeu, lucram pentru un nou paradis.
Societatile `primitive` si nu numai aveau o perspectiva foarte `sanatoasa` asupra naturii, animalelor, vazand in ea/ele infinite posibilitati de a comunica cu sacrul.
Si in crestinism se vorbeste de natura - purtatoare a amprentei divine, rolul omului fiind de a potenta aceasta caracteristica. Sa ne gandim la sfestaniile - atat de populare in mentalitatea romanilor...
Eu zic ca ar fi extraordinar sa regasim aceste aspecte ale naturii (nu am cum sa ma limitez la animale) si sa ne facem noua un bine... O directie extrem de importanta pe care BOR ar trebui sa o abordeze este aceasta implicare in problemele atat de actuale precum incalzirea globala, respectul fata de mediu, iar modul in care ortodoxia a privit relatia om-natura-dumnezeu poate fi un pucnt extraordinar de plcare pt. tot ce inseamna miscare ecologica... Putem fi prin conceptia noastra referitoare la acest aspect punct comun, veriga de legatura in tratarea acesor probleme...
A-propos de subiect merita vazut documentarul ala al lui Al Gore - `An Inconvenient Truth`
|