Stiinta si Credinta
Poate intereseaza pe careva si poate este de ajutor cuiva, fie el om cu credinta sau asa zis ateu. Desi multi mi se par maimute(dupa propria lor parere) fara pic de scoala sau fara farama de argument in ceea ce afirma. Adica am vazut atei care macar veneau cu niste argumente mai rezonabile decat cei care s-au apucat sa tasteze doua de un leu pe aici... Dar cine sunt eu sa judec, sa creada fiecare in ce vrea sau sa nu creada deloc.
Dar unii dintre atei si chiar dintre cei credinciosi, ar putea banuiesc sa nu mai jigneasca atata pe cei care cred sau nu cred si sa nu mai generalizeze. Nu va obliga nimeni sa credeti, nu sta nimeni sa va indoctrineze. Eu cel putin precis nu vin in "comunitatile" voastre virtuale sau reale ca sa va fac prosti, orbi, diavoli sau mai stiu eu ce nume. Nu credeti? Este alegerea voastra, dar cel putin comportati-va ca niste oameni cu bun simt. Pardon, ca niste maimute cu bun simt.
Iar despre subiect: Credinta nu exclude stiinta sau invers.
ȘTIINȚA ȘI CREDINȚA
"La Dumnezeu este înțelepciunea și puterea, a Lui este sfatul și agerimea". (Iov 12,13)
Știința se definește: totalitatea cunoștințelor umane, câștigate prin cercetare. Iar credința este totalitatea cunoștințelor câștigate prin revelație, adică prin descoperirea lui Dumnezeu. Ele au domenii diferite dar nu contradictorii. Când cineva spune că știința este contrară credinței, sau înșeală din ignoranță, sau vrea să inducă în eroare!
Astronomul francez A. Lalande (1732-1807) a publicat o carte cu titlul "Dicționarul ateilor". Ca să arate că au fost personalități marcante printre atei, în acest dicționar figurau: Sf. Augustin, renumiții episcopi Bossuet și Fenelon și gânditori ca B. Pascal și Leibniz. Chiar împăratul Napoleon I l-a certat pentru acest fals. În prezent încă se abuzează de numele savanților credincioși în scrierile ateiste, mai ales când nimeni nu le poate controla și publica contrariul. Astfel, erau foarte des citați: N. Copernicus, C. Columb, G. Galilei, Einstein și alții, ca și cum ar fi fost necredincioși.
Pentru a arăta cât de falsă este afirmația că știința se opune credinței, cităm mai jos câteva nume de savanți credincioși, chiar dacă au fost de religii diferite, dar au crezut în existenta lui Dumnezeu si nemurirea sufletului. Secolul XIX, care a dat pe unii oameni de știință necredincioși, a dat pe cei mai mulți savanți credincioși.
Scriitorul francez Pierre Eymieu în cartea sa "La part des croyantes dans le progres de la science au XIX siede" (Partea credincioșilor în progresul științei din secolul XIX) (Paris 1920) înșiră pe cei mai mulți savanți ai secolului trecut. Rezultatul: la fiecare 35 de savanți se află un ateu, un agnostic și un indiferent, restul sunt credincioși. El arată că unii savanți sunt necredincioși din lipsa educației când au fost copii, ori fiindcă nu au studiat problemele puse de credință, fiind indiferenți pentru problemele metafizice.
Jean Bricot citează în "Dictionnaire de Connaisances religieuses" (Dicționarul de cunoștințe religioase) 120 de savanți credincioși. Să luăm din articolul "Savants et Foi" doar câteva persoane, în fața cărora nu se va putea pune nici un nume de ateu care să-i egaleze. Să începem cu secolul al XVI-lea și cu cei mai renumiți savanți pe plan mondial:
Nicolaus Copernicus (1473-1543), preot și canonic la Thorum (Polonia); a fost primul astronom care a stabilit, în cartea sa "De revolutione orbium celestium" că pământul se învârtește în jurul soarelui și nu invers, cum susținea sistemul lui Ptolomeu. Ca omagiu pe statuia sa la Thorum s-a scris "Celui care a oprit soarele și a mișcat pământul". El însuși a lăsat să i se scrie pe mormânt aceste cuvinte pline de umilință: "Eu nu cer harul ce i-a primit Sf. Pavel, nici favoarea de care s-a bucurat Sf. Petru, ci implor numai pe aceea, care a fost acordată tâlharului din dreapta"!
Johannes Kepler (1571-1650), care a perfecționat sistemul copernician, a stabilit că orbitele planetare sunt elipse, a studiat amănunțit planeta Marte. El declara: "Adevărul științific constă în descoperirea gândirii Creatorului".
Gottfried W. Leibniz (1646-1717), filozof, matematician, istoric și jurist a încercat și unirea Bisericilor creștine. În filosofia sa recunoaște pe Dumnezeu de Creator al lumii. Când a descoperit calculul infinitezimal spunea că știința și-a scos-o din izvorul cel mai adânc pentru explicarea legilor naturii care se leagă de ideea de Dumnezeu.
Isaac Newton (1643-1727), matematician, fizician, astronom și filosof, britanic, a descoperit legile atracției universale, a elaborat bazele mecanicii, a creat calculul infinitezimal, descompunerea luminii etc. El spunea: "Ceea ce știm este o picătură, iar ceea ce ignorăm este un ocean. Minunata alcătuire a Universului, cu armoniile sale incomparabile, nu s-a putut face decât după planul unei Ființe atotștiutoare și atotputernice. Aceasta este și rămâne convingerea mea ultimă". Când un prieten necredincios l-a întrebat: Cum constați existența Iui Dumnezeu? Newton arătă cerul înstelat zicând: "Iată, acolo sus..."
François Arago (1786-1853), fizician și astronom francez, vorbind la College de France despre apropiată eclipsă de soare și-a încheiat conferința cu aceste cuvinte: "Domnilor la ora cutare, minutul cutare și secunda stabilită, trei mari aștri vor răspunde - nu la prezicerea noastră - ci la porunca lui Dumnezeu". Astrele mari se supun perfect Creatorului, singur omul rămâne încăpățânat!
"Dragostea îndelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandește raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata." (Corinteni I-13)
Last edited by Unknown; 24.06.2010 at 11:26:09.
|