View Single Post
Vechi 25.06.2010, 12:48:04
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Daniel -
Inca o data pe rand, ca sa ne intelegem.
Uite mai intai definitia bisericii din dictionar:
http://dexonline.ro/definitie/biserică

Deci biserica este asa:
- biserica credinta - adica la noi Ortodoxia (pe ansamblu)
- biserica institutie, cu ierrahie, impartire teritoriala, manastiri, mitropolii, patriarhie, presa ei, legile ei proprii, stut juridic etc.
- biserica locas - cladirea in care se fac slujbele
- clerul si angajatii laici: preoti, ierarhi, patriarh, monahi, pustnici, si angajatii
- biserica parohie - de care apartine fiecare
- biserica - enoriasii, comunitatea din parohie si din toate parohiile in general.

Cine a scris acum cele 9 porunci bisericesti? Biserica institutie (nu stim noi cine anume).

Tu vorbesti in speta de: parohia ta, preotul tau, poate de comunitatea din parohie. Poate vorbesti si de Ortodoxie pe ansamblu la un moment dat.

Intrebarea mea este acum:
De cine din toate aceste categorii trebuie sa ascultam si cine este Mama noastra?
La fel si pentru Mihnea intreb: din toate astea care este Mama pentru dansul?

Ce vorbeam eu:
- ca nu am probleme cu Ortodoxia in sine (biserica credinta), ci cu parohia mea, cu preotul, cu acea parte din cler care nu ne ajuta sa ne rezolvam problemele cu cladirea, cu cei care fac anumite legi si idei ne-clare sau dupa interpretari personale eronate.

Biserica lui Hristos - eu inteleg ca este Ortodoxia. In rest apartine de creatia oamenilor, in anumite cazuri cu ajutorul Duhului Sfant (la hirotonie si alte slujbe speciale).