1. "A spune ca jertfa unui catolic/protestant nu e primita nu sta in puterea noastra", (iosif)
nimeni nu afirma asa ceva; dar nici contrariul.
2. "Insa crestinul autentic este cel care-L face vadit pe Hristos prin tot ceea ce este si face";
asa este si diferiti oameni inteleg diferit ce inseamna a-L "face vadit pe Hristos prin tot ceea ce este si face".
Ramine ca Biserica sa defineasca acest termen precum si personificarea lui in anume oameni, nu omul luat in particular.
3. "Lot era singurul drept in acel loc. Nu avea alta solutie", decit sa plece, mai ales daca i s-a sugerat acest lucru.
"Ortodocsii din diaspora nu sunt singurii drepti in acel spatiu"; sunt, daca in zona in care locuiesc nu sunt biserici ortodoxe. Nu doriti ca ei sa frecventeze biserici np sau catolice, nu-i asa?
4. "Nu vad de unde ai scos legatura intre duhovnicul meu si ierarhi";
uite de unde: astrud te intreba ceva f. concret ("te rog sa imi spui, daca poti, cine sunt acesti mai mari de care tu esti legat prin ascultare? Altfel spus, duhovnicul tau este de acord ca tu sa prezinti tema dialogului in acest fel"?) la care tu dai un raspuns extrem de vag ("prin mai marii care hotarasc ma refeream la sinodul Bisericii noastre, la ierharhii nostri").
In general, ortodocsii au ca duhovnic sau sfatuitor spiritual o persoana concreta, un preot de ex., la care se confeseaza si de la care primesc sfaturi concrete la probeleme concrete si specifice fiecarei persoane in parte. Nu poti zice ca ai ca duhovnic personal sinodul BOR!
5. "Vorbeam despre credinta ortodoxa pentru ca ne aflam pe un astfel de forum";
nu mi s-a parut ca te referi (numai) la credinta ortodoxa; te citez: "Eu cred ca marturia credintei nu o dau doar calugarii si preotii catolici ucisi din zilele noastre...In comunism si-au dat viata pentru credinta laolalta si ortodocsi si catolici si protestanti si neoprotestanti. Au marturisit cu jertfa lor si Dumnezeu este Cel Care o primeste";
nu cunosti ce anume primeste Dumnezeu si ce nu, mai ales daca persoana in cauza se afla in afara Bisericii lui Hristos.
"solutiile tale sunt lipsite de realism";
nu cred sa fi dat solutii.
"inca nu faci legatura intre viata de zi cu zi si lucrarea concreta a credintei";
la care credinta te referi? La cea ortodoxa, la cea catolica sau la cea np? Sau la credinta in general (?!!)
|