Citat:
În prealabil postat de ory
Ce marginite sunt conceptiile noastre,si ce colosala este aceasta lume prin fapte si simtiri!!!!Cum putem oare sa ne limitam la idei atat de "scurte"si de fara prea mult sens intr-un sens atat de maret care este UNIVERSUL si VIATA.
Eu cred ca ortodoxia,sau catolicismul sau oricare religie tine mai mult de traditie si transmitere prin generatie decat de un principiu sigur si ATOTSTIUTOR.
In interiorul nostru sta adevarul care ne determina sa adoptam o cale sau alta,un adevar divers si propriu in acelasi timp,Dumnezeu inseamna inainte de toate moralitate,duhul existentei cu onestitate si ratiune.
|
Si eu sunt ortodox si cred ca ortodoxia este prin insasi numele ei credinta cea adevarata iar ceea ce este in afara este mai mult sau mai putin departe de adevarata biserica instituita de Hristos-omul care fara nici un fel de studii a constituit cea mai mare institutie:biserica,prin care ne-a lasat toate legile si poruncile necesare mantuirii,ba mai mult prin sfintii apostoli din trecut, care prin succesiune apostolica sunt preotii de astazi ne ofera consiliere permanenta si ne vegheaza,dar ceea ce este esential Hristos ne-a aratat calea de urmat:insasi viata sa cu moartea prin rasticnire pe cruce.Aici este sublimul si miracolul pe care-l intelegem doar prin trairea ortodoxa:din infinita iubire pentru creatia sa cea mai de pret omul,DUMNEZEU INTREG S-A FACUT OM DEPLIN(Hristos era fiul lui Dumnezeu si dumnezeu, dar si om deplin) si s-a smerit pana la moartea pe crucea pe care erau rasticniti talharii,sfintid-o si lasindu-ne cea mai puternica arma impotriva diavolului.Un parinte umilit de proprii copii poate intelege intr-o mica masura jertfa Mantuitorului.
-Dar cu toate acestea desi sunt ortodox prin botez,pot merge foarte bine(sau mai bine zis rau) in iad,iar cele 5 miliarde sa se mintuiasca.Si asta fiindca eu desi am toate atuurile mantuirii sunt ignorant iar un altul care n-a primit mesajul evanghelic prin firea si prin constiinta sa este mai aproape de poruncile divine.Par.Cleopa ne expl.foarte simplu si aceste aspecte.
-Doar in ortodoxie gasim sf.Parinti care ne lamuresc toate problemele care sub insuflatia Duhului Sfant,dar in smerenie,au lasat raspunsuri pt.noi pana si pt.ozn-urile de astazi ,trebuie doar sa-i consultam si un strop de modestie si putem tine calea adevarului.
-Intradevar suntem marginiti in conceptii si idei,cu alte cuvinte oameni pacatosi si vrem sa-L intelegem pe Dumnezeu care este infinit.Dar daca Dumnezeu este iubire(cum spunea Par.Staniloae)si traind ortodoxia si intelegand ca aceasta este drumul cel mai batatorit spre Dumnezeu si mantuire,din dragoste unii incearca din prisosul iubirii de semeni sadita de Dumnezeu in inima lor sa ne daruiasca cate ceva e alegerea noastra sa discernem adevarul si sa-l primim.
-Da,de acord in interiorul nostru sta adevarul,dar unic si nu divers, acesta este constiinta care-l percepe doar diferit in functie de acuitatea pe care i-o oferim incercand s-o pazim cat mai curata ferindu-ne de intunecarea pacatului.