Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
2. Ana, lucrurile astea sunt de importanta ultima, definesc credinta pa care am imbratisat-o, deci nu sunt negociabile. Constituie dogmatica ortodoxa, pe care sectarii n-o pot accepta. Nu incape deci comparatie in cele doua idei pe care le expui.
|
si celelalte sunt "negociabile"?
Citat:
1. Daca tie iti convine mai mult versiunea creatiei in 144 de ore terestre, este foarte bine asa. Ma bucur ca te ajuta in credinta si in rugaciune.
Pentru mine este invers: credinta ca Dumnezeu a facut toate acestea incet, fara graba, lent imi dezvaluie maretia proniei Sale. Gandirea si planul Fiului si savarsirea creatiei de catre Duhul. Si cand o sa intelegeti ca nu poate fi vorba de timp la Dumnezeu? El este supratemporal, nefiind limitat de nici un parametru caracteristic Universului in care traim, astfel incat cineva care nu cunoaste finalitatea unui eveniment din trecut poate sa se roage Lui pentru a schimba acel eveniment care deja s-a intamplat... E iarasi o chestiune de credinta... dar mai puternica.
Spune-mi, de unde stii cat au durat primele trei "zile" daca Soarele nostru a aparut abia in a patra "zi"?
Stiai ca in ebraica, la Facere, este folosit cuvantul "yum" sau "yom" care inseamna doua lucruri:
a) zi
b) perioada nedefinita de timp; era, eon
|
Observ o unda de batjocura? (ca fara suparare, cea de mandrie de mult am observat-o.. maine ma impartasesc, voi spune duhovnicului ca te smintesc, nu mananc carne, intotdeauna "ne" pocaim.. etc.. apropo,, poate-mi spui si mie cum reusesti sa te pocaiesti de pacate ca eu gasesc ca este cel mai greu lucru!)
Nu conteaza..
Opinia mea este ca a fi considerat "prost" de ceilalti este un pret de nimic pentru vesnicie. Dar ma tem ca nu este suficient sa renunti la mintea lumeasca pt a te mantui.
Revenind.. Nadut are dreptate: esti superficial, nu citesti cu atentie (am vrut de mai mult timp sa-ti atrag atentia).
Eu NU am vorbit de zile PAMANTESTI.
Nu stiu ce fel de zile sunt in Geneza, nu stiu ce fel de timp era inainte de cadere.
Dar sunt absolut convinsa ca nu putem noi masura si calcula.. este un act de mandrie.. si in general, mania de a calcula, contabiliza.. este domeniul dracilor.
Si la fel de convinsa sunt ca daca ne smerim, Dumnezeu ne descopera ce trebuie sa stim. Doar daca ne smerim. Nu putem forta nota.. ca vreau eu sa stiu acum ca sa-mi satisfac orgoliul (ca nu vreau sa fiu considerat prost, ca vreau sa fiu acceptat de lume etc.. sau pur si simplu orgoliul de a cuprinde cu mintea cele ce ne sunt ascunse vederii).
"Cu mintea noastra nu putem cunoaste nici macar cum s-a facut soarele; si atunci cand cerem lui Dumnezeu sa ne spuna cum s-a facut soarele, primim in suflet acest raspuns limpede: "
Smereste-te si vei cunoaste nu numai soarele , ci si pe Facatorul lui". Dar cand sufletul cunoaste pe Domnul, el uita de bucurie soarele si intreaga zidire si lasa grija pentru cunoasterea pamanteasca." (Sf. Siluan Athonitul)
.. si nici n-am zis ca Dumnezeu este temporal.. nu inteleg de ce imi dai explicatiile acelea.
Hai sa-ti explic eu cum vede problema copilul meu care are 6 ani (multe poti invata de la copii.. pentru cine nu se fereste de ei, iarta-mi rautatea, dar atata insisti cu impartasirea saptamanala, ignorand evidenta pacatelor!)
"Pentru omuletii Lego, care traiesc in oras facut din piese Lego, au "natura" din flori Lego si copacei Lego..etc... creatorul lor nu poate fi decat un om Lego foarte foarte mare.. dar eu sunt om si ei nu pot intelege asta!"
Ce explicatie am putea noi concepe pentru crearea lumii, cand noi traim in lumea cazuta (nu in cea vazuta de Adam), credem ca negrul este alb si raul este bine, ne inchinam materiei etc.. orice "explicatie stiintifica" este at best limitata si adesea paguboasa duhovniceste.