Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Erau cu mult mai multi barbati in biserica acum 50 de ani? Sau acum 100 de ani? Posibil. Dar sunt date exacte? Sau este doar o impresie?
|
Date exacte nu am (deși mi-aș dori). Prin urmare, este doar o impresie.
Am să o ilustrez altfel: am să amintesc că secolul al XX-lea a fost martorul introducerii a două mari sărbători în Biserica apuseană. Ele se află la antipozi, în sensul că prima este o "sărbătoare masculină", iar a doua este o "sărbătoare feminină". Ambele au fost inițiative papale. Fiecare dintre ele a făcut obiectul a câte unei enciclice. Dar ce efecte deosebite au avut ! Astfel încât studierea lor "pe coloane" este cum nu se poate mai instructivă pentru ceea ce încerc să demonstrez.
Prima sărbătoare a fost inițiată în anul 1925 de Pius al XI-lea și se numește Sărbătoarea lui Cristos Regele. A fost o reacție a Bisericii la ofensiva stângii pan-europene. Fericitul papă Ioan al XXIII-lea, în cadrul reformării sinaxarului, o clasifică drept sărbătoare de clasa I (cred că ar corespunde rangului de "praznic împărătesc" la răsăriteni). Și a rămas cu clasificarea.
A doua a fost inițiată în anii 90 de papa Ioan Paul al II-lea și se numește Sărbătoarea Divinei Îndurări (sau Milostiviri) și a fost o reacție la o revelație particulară pe care a primit-o o femeie bolnavă (devenită sfântă după un sinuos proces de canonizare). Prost plasată (suprapusă pe Duminica Tomei), această sărbătoare a cunoscut un succes uluitor.
Or, câtă diferență ! În numai câțiva ani, a doua a cucerit lumea. Prima se mai celebrează și ea anual, că doar e în calendar, asta e. Dar, în vreme ce cu greu găsești catolici nepracticanți care să fi auzit de Sărbătoarea lui Cristos Regele, cred că oricine a auzit de cealaltă sărbătoare și mulți au în casă cel puțin o reproducere a icoanei Divinei Milostiviri. Poate că nu au Rozariu, nu au Medalia Miraculoasă, nu au Scapular. Nu au relicve și nici nu vor să audă de ele. Dar o ilustrată reprezentându-l pe Isus din care pleacă două raze colorate, asta au. Puțină lume mai vorbește despre "Duminica Tomei". Prima Duiminică de după cea a Învierii se cheamă, azi, Duminica Divinei Milostiviri.
Doar șase decenii despart două sărbători, care sunt două embleme, două ipostaze ale felului de a-L recepta pe Cristos. La urma urmei, două paradigme.