View Single Post
Vechi 29.06.2010, 02:07:45
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes Vezi mesajul
Primul citat al tau e ok....pentru al doilea,iarta-l Doamne ca nu stie ce spune,...desi pacatul impotriva Duhului Sfint nu se iarta...totusi iarta-l Doamne ca nu stie ce spune!
“Episcopul sau presbiterul dacă ar boteza din nou pe cel ce are botezul cu adevărat sau dacă nu ar boteza pe cel spurcat de către eretici (cei fără credință adevărată) să se caterisească, ca unul care ia în râs crucea și moartea Domnului și nu deosebește preoții adevărați de preoții mincinoși.”
(Canonul XLVII Apostolic)

“Dacă vreun episcop, sau presbiter, sau diacon, va primi a doua hirotonie de la altcineva, să se caterisească și el, și cel ce l-a hirotonit, afară de cazul că ar dovedi că are hirotonia (întâia) de la eretici. Căci cei ce sunt botezați sau hirotoniți de unii ca aceștia nu este cu putință să fie nici credincioși, nici clerici.”
(Canonul LXVIII Apostolic)

“Ci voi sinteti ingusti, eretici si in neputinta de a primi Duhul Sfint.”
(Sf. Ilarie de Poitiers in “Despre Trinitate”, Cartea 9, Capitolul 35)

“[Duhul Sfint] nu poate fi primit de le eretici, dar poate fi obtinut de la preotii catolici [ortodocsi]”
(Papa Leo cel Mare in Scrisoarea 159)

“8. Despre botezul ereticilor
Ci aceia care au primit botezul de la eretici, nefiind botezati mai inainte, sa fie confirmati prin punerea miinilor numai cu invocarea Sfintului Duh din cauza ca aceia au primit o forma de botez incompleta, fara putere de sfintire.”
(Papa Leo cel Mare in Scrisoarea 159)

Intrebarea 18 – Cu privire la cei care vin din Africa sau Mauritania si nu stiu in care secta au fost botezati, ce se cuvine facut in situatia lor?

Raspuns – Acele persoane nu au indoieli in ceea ce priveste botezul lor, dar manifesta ignoranta cu privire la credinta celor care i-au botezat. De aceea si din cauza ca au primit forma de botez intr-un fel sau altul, nu trebuie botezati, ci sa fie adaugati catolicilor [ortodocsilor] prin punerea miinilor dupa invocarea puterii Sfintului Duh, ceea ce ei n-au putut primi de la eretici.”
(Papa Leo cel Mare in Scrisoarea 167)

“Si cum am putea spune ca botezul primit de la ei [eretici] nu este complet nefolositor si fara sens?”
(Sf. Vicentiu de Lerins in “Al 3-lea discurs impotriva ereticilor”)

Alte citate din Parinti ai Bisericii cu privire la botezul savairsit de eretici:

Rogatianus de Nova: Hristos a intemeiat Biserica, iar diavolul erezia. Cum atunci poate avea sinagoga lui Satan botezul lui Hristos?

Lucius de Membresa: Este scris, Dumnezeu nu il asculta pe pacatos. Cum atunci poate un eretic care este un pacatos sa fie ascultat in botez?

Victor de Assuri: Este scris, Dumnezeu este unu, Hristos este unu si Biserica este una. Cum atunci poate fi cineva botezat acolo unde nu este nici Dumnezeu, nici Hristos si nici Biserrica cea una?

Pusillus de Lambasba: Eu cred ca nu exista Har Mintuitor decit in Biserica Catolica [Ortodoxa]. Orice care nu tine de Biserica Catolica este o impostura.

Salvianus de Gazaufala: Este sigur ca ereticii nu au nimic, de aceea vin la noi, ca sa primeasca ceea ce nu au.

Victor de Octavum: Asa cum si voi stiti, am fost numit episcop nu de multa vreme si de aceea ma calauzesc dupa deciziile predecesorilor. Pentru aceasta cred ca cei care vin de la eretici trebuie fara indoiala sa fie botezati.

Liteus de Gamelli: Daca orbul il conduce pe orb, amindoi cad in sant. Si-atunci, fiindca se stie ca ereticii nu pot da lumina nimanui, din cauza ca ei insisi sint orbi, nici botezul lor nu este de vreun folos.

Junius de Neapolis: Eu n-o sa ma lepad de hotarirea pe care am luat-o odata, aceea ca trebuie sa-i botezam pe ereticii care vin la Biserica.

Iranaeus de Ululi: Daca Biserica nu botezeaza pe eretic pentru ca se zice ca acela a mai fost botezat odata, atunci aceasta este o erezie si mai mare.
Deci, dupa cum observi, nu exista Har Mintuitor in tainele savirsite de eretici. De asemenea, hula impotriva Duhului Sfint ar fi sa nu va facem macar Mirungerea, ca sa primiti ceea ce va lipseste cu desavirsire, atunci cind va lepadati de erezie si veniti la Biserica lui Hristos.