Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes
Zice însa Dumnezeiescul Hrisostom (în a 11 voroav catre Efeseni) cum c-a zis un om sfânt, ca nici sângele muceniciei poate a spala pacatul osebirii si a despartirii Bisericii.
Si a dezbina cineva Biserica este raul cel mai cumplit, decât a cadea în eres.
Scrie însusi Dionisie al Alexandriei marturisitorul în Epistolia cea catre Navat Episcopul, ca se cuvine a patimi cineva orisice rau ar fi numai a nu dezbina Biserica, si ca este mai slavita mucenicia ce ar suferi cineva pentru a nu dezbina Biserica, decât mucenicia ce o ar rabda pentru a nu sluji
idolilor. Fiindca în mucenicia cea pentru a nu sluji idolilor, marturiseste pentru folosul sufletului sau, iar întru cea pentru a nu dezbina Biserica marturiseste pentru folosul, si unirea a toate Bisericile.
Tilcuire la tilcuirea Canonului 31 din Pidalion.
Te las sa-l citesti totusi,ca sint convins ca o sa sari de...in sus si o sa vii cu completarile specifice tie,avind in vedere ultima parte a tilcuirii...o sa continui atunci....oricum nu uita primul tau citat.
|
Iti bati pur si simplu joc de Sfintii Parinti scotindu-le vorbele din context. Din pacate nu am access la textul in romaneste al Sf. Ioan Gura de Aur din Omilii XI – Despre Efeseni 4:4-7, asa ca ma vad nevoit sa traduc din engleza. Iata ce spune sfintul dupa ceea ce citezi tu -
“Now a certain holy man said what might seem to be a bold thing; yet, nevertheless, he spoke it out. What then is this? He said, that not even the blood of martyrdom can wash out this sin?”
- In paragraful imediat urmator (care incepe asa, “I mean these remarks for those who give themselves up indiscriminately to the men who are dividing the Church”,
Remarcile mele sint pentru aceia care merg fara sa judecece dupa cei care despart Biserica -
http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf....iv.xii.html):
“Pentru ca, daca, pe de-o parte oamenii aceia au si doctrine care sint contrare alor noastre, atunci, ca si consecinta, se cuvine sa nu ne amestecam cu ei, iar daca, pe de alta parte, aceia ne impartasesc credinta, atunci motivul ca sa nu ne amestecam cu ei este si mai mare. De ce este asa? Pentru ca in acest caz boala vine din dragoste pentru putere….” (For if on the one hand those men have doctrines also contrary to ours, then on that account further it is not right to mix with them: if, on the other hand, they hold the same opinions, the reason for not mixing with them is greater still. And why so? Because then the disease is from lust of authority…)
Acuma, sa-mi spui tu mie cind si unde ne rugam si ne impartasim noi cu ereticii? daca am schimbat Traditia si in ce fel marturisim noi ecumenismul? Iar daca nu facem nimic din toate acelea, atunci voi cu siguranta nu impartasiti Credinta noastra si chiar nu avem nici un temei sa ne amestecam cu voi.
La fel, Canonul Apostolic 31 (tu chiar l-ai citit?) spune cit se poate de clar:
“Dacă vreun presbiter, desconsiderând pe propiul său episcop, ar face adunare osebită (separată) și ar pune (așeza) alt altar,
nevădindu-l cu nimic vrednic de osândă pe episcopul său în privința dreptei credințe și a dreptății, acela să se caterisească ca iubitor de stăpânire…”
Sau tu, poate chiar crezi ca schimbind Sfinta Traditie, unii cazind in serghianism si toti infundindu-se in ecumenism n-ar fi motive strigatoare la Cer ca sa ne izolam de eretici? Ca am fost indreptatiti sa o facem, chiar Bunul Dumnezeu ne-a aratat prin
Marele Semn facut la Atena in 1925, clar si in prezenta a mii de martori, inclusiv a reprezentatilor autoritatilor seculare.