Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes
Si cu aceasta inchei...ce parere ai de canonul 9 ? Te impartaseseti in fiecare duminica la Sfinta Liturghie...sau esti afurisit si in afara Bisericii ?...sau poate nu l-am inteles eu bine si te rog sa mi-l explici.
http://www.scribd.com/doc/2122526/1-...rtodoxe-Romane
|
Nu exista indoiala ca in primele secole de crestinism se practica impartasirea deasa a mirenilor. La fel de adevarat este insa ca Traditia s-a schimbat incet, fara convulsii si prin consimtirea tacuta a tuturor Bisericilor locale. Stiind ca Duhul lui Dumnezeu nu a incetat sa lucreze in Biserica, zic ca nu ne ramine altceva de crezut decit ca impartasirea la fiecare Sfinta Slujba a servit un anumit scop intr-o anumita perioada istorica. Primele veacuri de crestinism au dat sute de mii, poate milioane de martiri, este perioada in care multi sfinti s-au oferit cu bucurie in inima sa moara pentru Credinta in Hristos, iar acelea erau vremuri cind era suficient sa recunosti ca esti crestin ca sa-ti pierzi viata, de cele mai multe ori in chinuri groaznice. De aceea ma gindesc ca Duhul Sfint ii tinea pe cei din Biserica foarte de aproape ca sa-i mingiie si sa-i intareasca in marturisirea lui Hristos, marturisire care adesea se platea cu viata. Mai tirziu, dupa oficializarea crestinismului ca religie in Imperiul Roman, majoritatea crestinilor nu au mai fost pusi niciodata in situatii atit de radicale ca sa-si marturiseasca si sa-si traiasca Credinta, ceea ce ar explica renuntarea in timp la impartasirea deasa si inasprirea pregatirii pentru impartasire.
In secolul al XVIII-lea, Muntele Athos a fost zguduit de revolta parintilor colivasi. Numele le vine, evident, de la coliva, pentru ca ei sint cei care s-au opus practicii care incepea sa se infiripe in Athos, aceea de a face parastasuri duminica (parintii de la Schitul Sf. Ana construiau o biserica mai mare la vremea acea si, ca sa poata lucra si simbata, s-au hotarit sa faca parastasele duminica, impotriva Traditiei). Treptat, revolta parintilor colivasi s-a transformat intr-o adevarata miscare de reintoarcere la Ortodoxia traita de Sfintii Parinti. Dupa o lunga perioada de timp, vreme in care parintii colivasi (Sf. Nicodim Aghioritul a fost unul dintre colivasi) au fost aspru persecutati de patriarhul ecumenic si alti parinti athoniti care i s-au raliat, patriarhi succesivi au adus oarecum pacea in Athos prin compromis, ceea ce nu inseamna ca miscarea colivasa a incetat, chiar si astazi mai exista in Athos si in alte parti din lume parinti colivasi. Cu privire la parastase s-a convenit ca "cei care le fac simbata urmeaza Sfinta Traditie, dar cei care le fac duminica nu pacatuiesc", iar in ceea ce priveste impartasirea deasa, Patriarhul Teodosie II le-a scris parintilor din Athos ca "primii crestini se impartaseau in fiecare duminica, dar cei care le-au urmat numai tot la 40 de zile si numai dupa pocainta si post" si ca "cei care se simt pregatiti sa procedeze ca si primii, iar cei care nu, sa urmeze exemplul celor din urma".
Din pacate, ceea ce se intimpla in bisericile voastre (sherlock_holmes si Florin-Ionut) nu are nimic de a face cu miscarea colivasa (intoarcere la felul in care Sfintii Parinti au trait Ortodoxia), ci cu diluarea ecumenista a Ortodoxiei, neutralizarea si transformarea acesteia intr-o religie lumeasca in pas cu vremurile umanisto – satanice pe care le traim. In special in cazul tau, sherlock_holmes, biserica ta, OCA, este nu numai o asociatie care mimeaza ortodoxia in ritual, dar a ajuns deja o gluma proasta. La voi (si vorbesc din proprie experienta cu mai multe parohii) pentru majoritatea mirenilor cuminicarea saptaminala a devenit goala de continut, ca si la multi dintre protestanti, in Biserica voastra mai nimeni nu se mai spovedeste sau tine posturile. Imi aduc aminte ca mincam la biserica dupa slujba (in Vest mai toate bisericile au sala de mese la subsol, majoritatea echipate complet cu bucatarii, unde lumea se aduna dupa slujba sau se tin botezuri si alte evenimente legate de viata crestineasca – cel putin in teorie) si in posturi intotdeauna mincarea era de dulce, oua, brinza, iar daca "trebuia" sa fie si carne, atunci se “postea” cu peste si citeodata chiar cu pui. Cu noi minca si preotul si n-am vazut vreodata sa-si fi facut probleme (daca era vreunul mai sirguitor, atunci se intimpla sa sufere de diverse boli care il impiedecau de la regim alimentar), insa noi toti, asemenea tie, si in nici un caz nu ca si ticnitii de stilisti, umblam numai pe “Cararea Imparateasca”!… Iar in ceea ce priveste biserica ta, Florin-Ionut, ea se indreapta cu pasi uluitori de repezi tot intr-acolo, dupa suratele ei, Patriarhia Ecumenica, OCA si Biserica Antiohiana care nu mai au nici un fel de retinere si se prostituaeaza la vedere.
In Biserica Ortodoxa in zilele noastre, din cite stiu eu, HOCNA este singura Biserica locala de traditie colivasa in care se practica impartasire deasa. Holy Orthodox Church in North America (formata in 1986 in SUA si Canada prin desprinderea de la ROCOR a manastirilor si parohiilor (mai bine de o treime) grecesti si de limba engleza) are astazi trei mitropolii, de Boston, Portland si Toronto (in Canada) si, cred, ca este Biserica, daca nu si cu cele mai multe parohii in America de Nord, atunci cu siguranta cea cu cei mai multi enoriasi. Va asigur ca acolo, ca nota generala, lumea posteste si se spovedeste, dar, din cite am observat, exista si in HOCNA tendinta manifestata de ierarhi de a inaspri participarea la impartasire.
|