Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
Poate ca ai dreptate ...
Eu credeam ca Dumnezeu este bun, bland si iubitor. Credeam chiar ca este mereu in cautarea oilor ratacite.
Dar se pare ca ai dreptate ... Dumnezeu revelat, sau mai bine zis prezentat, nu este asa cum mi l-am inchipuit.
Daca exista, Dumnezeu nu este un criminal. Iar VT este presarat cu astfel de fapte.
|
Dumitru, tu din pacate esti INDRAGOSTIT (nu doar tu, si alti atei) de viziunea aceasta a Dumnezeului ucigas si nedrept.
Nici macar din VT nu rezulta ca el ar fi fost asa! Amandoi citim acelasi text si eu vad mila Lui, faptul ca nu distruge din prima ci intai cheama la pocainta si indreptare (prin pocainta si indreptare se desavarseste omul si se apropie de cinstea pentru care a fost creat, nu cand isi urmeaza patimile). Tu nu vezi decat distrugerea.
Din chestia asta eu pricep un singur lucru: ca tu de fapt nu acorzi nici un pic de credit oamenilor in general, ii consideri probabil pe toti niste retardati care nu au discernamant si deci
nu sunt responsabili pentru faptele lor, motiv pentru care Dumnezeu ar trebui sa ne schimbe scutecele si sa ne mantuiasca pe toti si asa, in ciuda faptul ca noi suntem niste parameci bipezi dpdv psihologic si duhovnicesc.
Deci tu cand Il consideri pe Dumnezeu nedrept si criminal, facand abstractie de toate
alegerile pe care El ni le-a pus inainte, asteptand de la noi o reactie matura, de reorientare a vietii (nu ne-ar fi cerut-o daca nu era posibila), automat il cobori pe om in regnul necuvantatoarelor, imaginandu-ti ca in capetele noastre e un fel de miscare browniana a neuronilor si ca niciodata nu suntem responsabili pentru ce facem.
Daca am fi asa, atunci da, Dumnezeu ar fi nedrept, ar fi criminal, ar fi ca un om care isi bate cu bata vita pentru ca vita nu rezolva probleme de analiza matematica. Asta e scenariul spre care conduce viziunea ta, nu altul. Ca noi toti suntem in ultima instanta, niste vite.
Pai atunci dragul meu, daca asa suntem, la ce mai avem inchisori, la ce mai avem legi, la ce mai avem pedepse de orice fel, la ce mai avem asteptari de ordin moral si legal de la oameni, daca oricum suntem toti varza si deci
nu avem a raspunde pentru faptele noastre?
Pai nu ai tu impresia ca Dumnezeu da de fapt mai multi bani pe noi decat dai tu insuti pe tine si pe noi toti? Si ca ne trateaza ca si cum am avea demnitate, ca si cum am avea creieri si discernamant, ca si cum am fi capabili sa gandim, sa alegem, sa actionam, sa ne orientam, sa ne autoevaluam si sa evaluam consecintele faptelor noastre? Oare nu ne-a invatat El Insusi, oare nu ne-a ajutat inca de la inceput, aratandu-ne de ce anume sa ne ferim tocmai ca sa stim si sa nu ne expunem singuri ranilor si mortii?
Nu ai deci impresia ca Dumnezeu ne trateaza cu mult mai mult respect si are mult mai multa incredere in capacitatile noastre si nu ne considera nicidecum dobitoace fara minte si lipsiti de orice intelepciune si constiinta?