Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Eu nu prea înțeleg cum e cu împărtășirea cu dezlegare de la duhovnic. Adică preoții ortodocși dau o a doua dezlegare, specială pentru împărtășire, după ce au dat-o pe cea de iertare a păcatelor ?
Cu alte cuvinte, spovada finalizată prin formula de iertare a păcatelor este sau nu este suficientă pentru împărtășire ?
|
Am evitat sa dau raspuns deoarece nu am pregatire teologica.
Dar daca nu s-au strans multe raspunsuri .. incerc si eu sa adaug unul.
Conditii pt impartasire sunt: viata curata, spovedire, indeplinirea canonului dat (daca este cazul), sa nu aiba impedimente canonice si sa aiba dezlegare de la preot.
Nu stiu daca este la fel la catolici.
Redau cuvintele parintelui Cleopa, desi cred ca s-au postat de multe ori pe acest forum:
Cine se poate imparatsi ?
- Cine are viata curata, neprihanita; cine are stiinta gandului sau curata, cine nu are impedimente canonice si este dezlegat de duhovnic, poate sa se impartaseasca, iar cine nu este marturisit si dezlegat de duhovnic si n-a facut canonul dat, nici nu se poate apropia de impartasanie. Ca si o data in an de se va impartasi, ca Iuda este, care o data s-a impartasit si a intrat satana in el si l-a vandut pe Domnul.
Daca nu-i vrednic cineva, nici o data pe an sa nu se impartaseasca. Ai vazut ce zice in Cuvantul 53, Sfantul Ioan Gura de Aur :
" ... Si voi preotilor, care dati Preacuratele Taine, nu mica munca zace asupra voastra, daca stiti pe cineva nevrednic, de-l veti impartasi cu aceste preainfricosatoare si preasfinte si dumnezeiesti Taine.
(Am gasit si in alte parti aceasta idee: ca cine se impartaseste cu nevrednicie se aseamana lui Iuda in care a intrat diavolul in momentul in care s-a impartasit!)
Deci preotul opreste de la impartasire pe cei care s-ar putea impartasi cu nevrednicie, altfel atrage si asupra sa osandire.
Pacatele care opresc de la Sf. Impartasanie pot fi gasite aici:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfintelecanoane.htm