231. “Șfântul Nicu Gabriel”, ultima trâmbiță pucioșească (IX)
-urmare-
CÂNTAREA a-7-a
Irmos: „Pe Preasfântul Împărat ceresc, pe care-L laudă oștile sfinte îngerești, lăudați-L și preaînălțați întru toți vecii.”
Stih: Preacuvioase Sfinte Părinte Gabriel, rugați-vă Preasfântului Dumnezeu pentru noi.
Viață de sfânt mucenic și jertfă sunteți, fericite Sfinte Părinte, căci trâmbiță a Preasfântului Duh ați fost și certați pe toți cei ce nu respectau sfintele porunci dumnezeiești și canoanele Sfinților Părinți. Păcatele și fărădelegile creștinilor ați înfierat și mult ați pătimit. Ajutați-mă cu sfânta putere să vă urmez sfaturile și exemplul.
Mărire...
Comoară de mântuire și izvor de curăție, turn de tărie și ușă de pocăință, pe Preasfânta Maica Domnului slăvindu-o, cu dragoste nesfârșită, Sfinte Părinte, cântați cu bucurie: Bine sunteți cuvântat Preasfânt Dumnezeul părinților noștri.
Bucurați-vă, rugul cel nears; bucurați-vă apărătorul nostru; bucurați-vă acoperământul neputincioșilor și bolnavilor.
Și acum...
Să lupt cu ispitele și să fac fapte bine plăcute Preasfântului Dumnezeu, ajutați-mă, Sfinte, cu sfintele rugăciuni să pot cânta și eu : Preasfânt Dumnezeul Părinților noștri, bine sunteți cuvântat.
Pentru rugăciunile Sfântului nostru Părinte, Preasfântă Născătoare de Preasfânt Dumnezeu, miluiți-ne și mâtuiți sufletele noastre.
Irmos:
Să lăudăm bine să cuvântăm și să ne închinăm Preasfântului Domn Iisus Hristos, cântându-L și preaînălțându-L întru toți vecii.
CÂNTAREA a-8-a
Irmos: „Cu adevărat Preasfântă Născătoare de Preasfânt Dumnezeu, vă mărturisim Preasfântă Fecioară curată, noi cei izbăviți prin Preasfinția Voastră, slăvindu-Vă cu cetele fără de trup.”
Stih: Preacuvioase Sfinte Părinte Gabriel, rugați-vă Preasfântului Dumnezeu pentru noi.
Vă mărturisim și noi, Sfinte Părinte, înaintea tuturor, așa cum și Sfinția voastră ne mărturisiți înaintea Preasfântului Dumnezeu pe noi păcătoșii, iar pentru cei ce vă defaimă rugați-vă așa cum v-ați rugat totdeauna.
Nu mă lăsați pe mine, Preacuvioase Sfinte Părinte, la ieșirea sufletului meu din păcătosul trup și ajutați-mă la vămi și la judecata Preasfântului Mântuitor ca prin rugăciunile Sfinției voastre, cu mila și dragostea ce o purtați tuturor, să se mântuie și sufletul meu.
Mărire...
Ajutați-mă să-mi curăț trupul și sufletul de patimi și păcate de întinare și întunecare și să lupt cu simțurile mele, ca să pot și eu primi pe Preasfântul Dumnezeu în casa sufletului meu și să cinăm împreună în Preasfânta Împărăție a Preasfântului Cer.
Umpleți de bucurie inima mea, Preasfântă Fecioară, Ce ați primit plinirea bucuriei și ați pierdut grija păcatului.
Și acum...
Pe mine, care zac de boli și chinuri ale iadului, izbăviți-mă, Preacuvioase Sfinte Părinte, cu darul, Sfinția voastră care stați înaintea Preasfântului Dumnezeu Iisus Hristos și a Preasfintei Treimi.
Catavasia:
O, Prealuminate Nor, Preasfântă Maică a Preasfântului Dumnezeu, pe cei ce se luptă cu noi surpați-i, cu dreapta preasfântă cea stăpânitoare și atotputernică și celor ce sunt în scârbe le ajutați, pe cei asupriți îi miluiți și dezlegați de păcate pe cei ce se roagă Preasfinției Voastre, că toate le puteți câte le voiți.
Apoi: Pentru toți cei ce scapă cu credință sub Sfântul acoperământ al Sfinției voastre, Sfinte Părinte, rugați-vă și-i dezlegați de păcate, vrăji, farmece și blesteme.
Alungați cetele diavolești de la credincioșii creștini și faceți de nimic toată lucrarea potrivnicului vrăjmaș al omului, așa cum nimiceați nenumăratele oști ale diavolilor.
Mijlociți la Preasfântul Dumnezeu să izbăvească de lanțurile viclenilor diavoli cu Preasfânta Milă pe cei ce se roagă Preasfinției Sale cu credință.
Vă cinstim, Sfântul Părintele nostru și mărim pe Preasfântul Dumnezeu Care v-a dăruit neamului românesc și ne-ați adăpat de la izvorul cel curat al ortodoxiei.
Lăudăm pe Preasfântul Dumnezeu, Care a ales acest popor și ne-a dăruit mare milă preasfântă și cu Preasfânta Putere întoarce sufletele noastre la Preasfinția Sa.
Toate oștile sfinte îngerești, Sfinte Ioan Botezătorule și Înaintemergătorule, cei 12 Sfinți Apostoli, Sfinte Părinte Gabriel, Sfinte Ilie, Sfinte Enoh și toți Sfinții, împreună cu Preasfânta Născătoare de Preasfânt Dumnezeu faceți rugăciuni ca să ne mântuiască pe noi Preasfântul Dumnezeu.
Preasfinte Dumnezeule(de 3 ori)....Preasfântă Treime....Prsf. Tatăl nostru
Preasfinte Doamne miluiește (de 12 ori)
Mărire......Și acum....
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Preasfinte Doamne Iisuse Hristoase, Preasfântul Fiul Preasfântului Domn Savaot, miluiți-ne pe noi. Amin
RUGĂCIUNE
Milostive, Preacuvioase Sfinte Părinte, nu mă lepădați pe mine, nevrednicul și păcătosul, ci primiți această puțină rugăciune a mea, din buzele mele întinate și o duceți Preasfântului Domn Iisus Hristos și Preasfântul Dumnezeul nostru.
Deși fărădelegea mea este mai grea decât toate, asa cum pe tâlhari și pe desfrânați Iubitorul de oameni i-a primit și i-a miluit cu preasfânta milostivire, asa si eu pacatosul /a (N) am nadejde ca ma va ierta. Rugați pe Preasfântul Mântuitor pentru iertarea păcatelor mele, pentru sănătate și mântuire. Ajutați-mă să merg pe calea cea strâmtă spre Preasfântul Rai și să împlinesc învățăturile primite. Izbăviți-mă de toate relele și de tot răul și fiți luminătorul meu la tot pasul. Milostiviți-vă și spre mine, căci câte voiți puteți cere de la Preasfântul Împărat, căci v-a făcut mijlocitorul nostru. Pentru aceasta vă cinstim, vă bine cuvântăm și vă înălțăm întru toți vecii. Amin.
Cinstire, închinare și închinăciune Preasfântului Domn Savaot, Preasfântul Tată, Preasfântului Domn Iisus Hristos și Preasfântului Duh în vecii veciilor. Amin.
ACATISTUL SFÂNTULUI PĂRINTE GABRIEL,
SFÂNTUL APOSTOL AL IUBIRII
După obișnuitele rugăciuni începătoare se zic icosele și condacele :
Condacul 1
Împlinind Cuvântul, Preasfântul Domn Iisus Hristos v-a trimis în Grădina Preasfintei Maicii Domnului, România, cu înaltă misiune apostolică.
Îmbrăcat cu mantia albă a purității, înzestrat cu toate darurile, Preasfântul Duh v-a sălășluit neîncetat.
„Ca un rug aprins de dragoste și credință sa-Mi slujești!”, Preasfântul Tată v-a poruncit.
Iar noi cu recunoștință glăsuim: Bucurați-vă pururea, Sfinte Părinte Gabriel, Sfânt Apostol al Iubirii.
Icosul 1
Toți Sfinții participă cu Preasfântă Poruncă la misiunea apostolică a Sfântului Părinte Gabriel. Dar duhurile a șapte Sfinți v-au sălășluit și ajutat neîncetat. Cu sfânta mijlocire și putere au împlinit rugile Sfinției voastre și au salvat trupurile și sufletele noastre din multe necazuri pentru care aducem laudă și grăim:
Bucurați-vă, sabie cu două ascuțișuri, al capetelor vrăjmașilor tăietor;
Bucurați-vă, al pustniciei și dreptei credințe iubitor;
Bucurați.vă, asupra vrăjmașilor de biruință purtător;
Bucurați-vă, al păcătoșilor îndrăzneț mustrător;
Bucurați-vă, al pocăinței povățuitor;
Bucurați-vă, al Preasfintelor Patimi următor;
Bucurați-vă, al slujitorilor lui baal impotrivitor;
Bucurați-vă, de harisma iubirii purtător;
Bucurați-vă pururea, Sfinte Părinte Gabriel, Sfînt Apostol al Iubirii.
|