[quote=zorobabel;265752]tu ce nu intelegi ca sunt iertat prin jertfa lui Hristos?
QUOTE]
@zorobabel&tricesimusquintus&co.& toti
Zici tu ceva acolo, dar daca imi permiti, cateva detalii ( zic eu semnificative) ca sa ai o imagine mai ampla.
Ca daca privim numai pe gaura cheii, spectrul nostru e cam ingust, nu? Hai sa deschidem un pic usa mai larg, sa vedem toata privelistea!
Intai de toate, nu ar fi rau sa ne spui ce anume intelegi tu prin termenul mantuire pt. ca am impresia ca vorbim despre termeni diferiti, de unde, si atatea confuzii.
Pana una-alta, sa-ti zic si un punct de vedere ortodox. Noi intelegem prin asta ceva mult mai complex decat exclusiv iertarea pacatelor, ceva mai profund in stransa legatura cu scopul pentru care ne-a creat Dumnezeu.
Pe scurt, prin mantuire intelegem sa ajungem in Imparatia lui Dumnezeu si sa atingem scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat.
Dar care e scopul asta?
Refresh your memory - ne-a facut dupa chipul Sau in scopul ajungerii la asemanarea cu El.
Dupa cum probabil stii, in ortodoxie vorbim despre 2 termeni distincti, dar strans legati.
1.Mantuirea obiectiva (generala) – sau Rascumparare, Impacarea,
realizata si daruita de Hristos pentru toti oamenii pana la sfarsitul veacurilor prin Intrupare, Viata, Patimile, Rastignirea, Moartea si Invierea lui Hristos
Este un dar pentru intreaga umanitate in totalitate in raportul ei cu Creatorul.
Prin mantuirea obiectiva, Hristos ne-a restaurat tuturor CHIPUL stricat prin pacatul adamic si l-a pus pe om din nou pe calea ce duce spre asemanare
2.Mantuirea subiectiva ( particulara) - sau Indreptarea, Sfintirea –
Asta inseamna strict modul in care fiecare persoana in parte isi insuseste mantuirea obiectiva, isi insuseste CHIPUL restaurat pe care ni l-a pus la dispozitie, cum isi pune fiecare individual in lucrare ce a facut Hristos pentru toti, ce roade aduce din conlucrarea lui cu Dumnezeu (prin harul sfintelor taine. Prima taina botezul).
Prin mantuirea subiectiva, pe masura ce scapam de pacate, putem ajunge la ASEMANAREA cu Dumnezeu.
Important !!! Asemanarea inseamna dobandirea virtutilor dumnezeiesti prin colaborarea omului cu harul ( sfintelor taine lasate in biserica lui Dumnezeu).
La asemanarea cu Dumnezeu se ajunge progresiv, mai mult sau mai putin incet- incet, e un proces dinamic, in continua evolutie care tine intreaga viata, cu caderi si ridicari, cu scaparea de pacate si inlocuirea lor cu fapte bune.
Nu doar de frica iadului, ci de dragul si dorul raiului.
Cat suntem inca in viata, nu putem zice nici unul ca nu mai avem pacate si ca am savarsit tot binele. Sper ca esti de acord cu asta.
Primul pas este iertarea pacatelor (prin taina spovedaniei) , nemaisavarsirea raului iar apoi inlocuirea pacatului cu virtutile dupa puterile fiecaruia.
Evident, numai impreuna cu Dumnezeu. Si pentru ca multe sunt peste puterile noastre, macar sa avem smerenia si sa nu ne credem deja de-a dreapta Tatalui, ca si cum am merita vreun privilegiu, ca inca nu stim ce vom mai fi pana la sfarsitul vietii.
Sa nadajduim doar in milostivirea Lui.
Scopul pt. care ne-a facut e deci ASEMANAREA – sa ajungem la indumnezeire prin har (in greaca - theosis), adica la unirea cu
Dumnezeu-omul, nu simbolic, nu metaforic, nu ideatic, ci cat se poate de real, prin a-L manca in chipul painii si al vinului transfigurate prin HAR prin puterea Duhului Sfant in Sf. Liturghie.
,,Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez prin Tatal, si cel care Ma mananca pe Mine va trai prin Mine,,-Ioan 6,57
Deci pana la un punct, ai dreptate, doar ca intregul adevar nu e doar atat.
Suntem intr-adevar mantuiti OBIECTIV prin Intruparea, Viata, Patimile, Moartea si Invierea lui Hristos. Dar ne mantuim SUBIECTIV (personal) in masura in care cooperam cu Dumnezeu la planul pentru care ne-a creat.
Speram ca ne vom mantui, speram ca vom scapa de toate pacatele si de cele de acum si de cele pe care cu voie si fara voie le-am putea face din neputinta si nedesavarsirea noastra.
,,cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui (subiectiv),, Matei 24,13, cel ce va duce pana la sfarsit lupta cu pacatul si se va asemana cat mai mult dupa putere si ravna cu El.
nadajduim ca vom ajunge la dobandirea virtutilor care sa ne dea ASEMANAREA cu El.
Si asta NUMAI prin unirea cu Hristos asa dupa cum El cu gura Lui zis:
,,daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi,,
Nu avem inca certitudini ( decat a mantuirii obiective), stim ca suntem neputinciosi in fata unui asemenea scop si avem doar nadejdea in iubirea Lui ca pe cele neputincioase ale noastre o sa le plineasca El.
Be blessed
scuze pt.postarea prea lunga.
si inca subiectul nu e nici pe departe epuizat
Last edited by delia31; 02.07.2010 at 22:36:58.
|