Citat:
În prealabil postat de anna21
Acum cand cel mare are 6 ani, parerea mea este ca doar cei care nu-si iubesc copiii nu ii pedepsesc!
|
Eu cred că marea majoritate a părinților își iubesc copii: și cei care aplică pedeapsa corporală, și cei care nu o fac. Motivele care l-ar putea face pe un părinte care își iubește copilul să nu aplice pedeapsa corporală sunt felurite. Iată câteva posibile:
-din slăbiciune omenească: e greu să aplici o palmă unei ființe plăpânde, chiar bineștiind cât de mult contribuie pedeapsa la buna educație. Rezultatele bune ale pedepsei corporale se văd în ani, deocamdată vedem un copil care plânge.
-din aderență la modele lumii. Așa cum avem o nouă credință (New Age), tot așa avem și o nouă psihologie. Potrivit acesteia, care are la bază o greșită înțelegere a conceptului de libertate, trebuie să lași copilul să își dezlănțuie personalitatea. Rezultatele dezastruase ale unei asemenea anti-pedagogii deja încep să se arate prin familii și școli. Ceea ce vedem este efectul neaplicării corecțiilor la timpul lor optim.
-din puținul timp alocat educației. În modelul familial care a durat secole, unul dintre părinți, (mama) nu era nevoit să lucreze în afara familiei. Și tatăl avea lungi perioade în care era alături de femeia sa și copiii săi (în afara campaniilor agricole, iarna, la căderea serii). Dar, din cauza deteriorării continue a puterii de cumpărare, în prezent ambii părinți trebuie să lucreaze, și anume un număr tot mai mare de ore, în vreme ce de educație se ocupă ba bonele, ba internatele, ba televizorul, iar în cazurile fericite bunicii. Ei bine, în asemena condiții, în care nici nu mai ai timp să vorbești cu copilul tău, nu prea ai cum să aplici o adevărată corecție corporală cu pretenții educative. Ca să-l pălmuiești pe copil că nu și-a făcut tema, trebuie mai întâi să fii "în temă". Din acest motiv, părinții fie nu-și mai bat copiii că nici de asta nu au timp, fie exact pentru asta își găsesc timp (că nu durează mult), dar pedeapsa în astfel de condiții rămâne sterilă și neaducătoare de rod. Ce poate să înțeleagă un copil când constată că își vede tatăl la trei zile și atunci îl pocnește ? Pentru ca avva să își folosească bastonul spre folosul ucenicului, mai întâi avva trebuie să petreacă timp oarecare cu ucenicul, să-i arate, să-l îndrume, să-l întărească în drumul lui.