[quote=zorobabel;265902]
Mantuirea obiectiva nu are nici o valoare pentru un om daca nu este insotita de mantuirea subiectiva. Adica pentru mine degeaba a murit Hristos daca eu aleg sa traiesc in pacat si ii intorc spatele. Deci afirmatia ca Hristos ne-a restaurat tuturor CHIPUL stricat e gresita. Restaurarea se poate face numai si numai in cazul mantuirii subiective.
Un exemplu simplu,care din pacate e f raspandit in Romania, e urmatorul: ma botez, cresc, traiesc in pacat. Unde vezi restaurare aici? Nicaieri.
dupa cum am spus si mai sus, un om care intoarce spatele lui Dumnezeu nu e mantuit.
@zorobabel
am specificat clar ca mantuirea obiectiva e strict legata de mantuirea subiectiva.
mantuirea obiectiva e mana intinsa a lui Dumnezeu catre noi iar mantuirea subiectiva e mana noastra intinsa catre El.
Dupa pacatul adamic, toti oamenii se nasc cu chipul stricat dar toti aceia care se boteaza in numele Sf. Treimi redobandesc chipul restaurat de Hristos.
Deci tuturor ne-a restaurat chipul, dar depinde daca il primim si il actualizam.
De aceea in Biserica Ortodoxa se boteaza copiii mici ca sa redobandim chipul.
adica un copil mic care se boteaza e pus in mana lui Dumnezeu (de parintii si nasii lui).
Asta e esential dar nu suficient. E esential, ca nu cumva sa moara nebotezat - ,,de nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va intra in Imparatia cerurilor,,.
Hristos a restaurat starea de chip a intregii umanitati, starea lui Adam de dinainte de pacat. el a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu in scopul ajungerii la asemanare prin dobandirea virtutilor.
De abia dupa ce ne botezam avem din nou chipul, dar asta nu inseamna ca suntem gata mantuiti, ci doar mantuibili.
de acum incolo, depinde de fiecare cum ajunge la asemanare.
Daca dupa ce crestem, ne desfacem singuri de mana Lui, Dumnezeu nu ne tine cu forta, nu ne obliga, il doare dar ne respecta libertatea.
Si daca ne dam seama ce prosti suntem si ne venim totusi in fire, cand ii intindem din nou mana, evident ca ne primeste.
cei botezati care traiesc in pacate fara sa le pese de mantuire, sunt deocamdata doar in postura de a-L tine pe Dumnezeu cu mana intinsa.
sincer vorbind, care dintre noi poate zice ca vietuieste in afara de pacat?
Fiind botezati, li s-a sters pacatul stramosesc, insa nu inseamna ca ei nu pot fi mantuiti si ca nu ii pot intinde din nou mana lui Dumnezeu.
toti suntem in postura asta.
pana la ultima suflare, Dumnezeu ne tot trimite semne sa ii intindem si noi mana.
El ii primeste si pe cei din ceasul intai si pe cei din ceasul al 12-lea.
vezi pilda cu lucratorii viei si exemplul cu talharul de pe cruce.
in limbaj de net ar fi ceva de genul - Dumnezeu ne-a trecut pe toti in lista Lui de yahoo messenger, pe absolut toti, de la inceputul lumii pana la sfarsitul veacurilor.
depinde de fiecare daca ii dam accept sau ignore. mai e si varianta pending request.
si stim ca Dumnezeu e indelung rabdator
QUOTE Corect, apostolul Ioan chiar spune ca cine afirma ca nu are pacat e mincinos. Insa un crestin va lupta impotriva pacatului si va trai pentru Dumnezeu, chiar daca apar caderi(vezi cazul lui David).
si atunci cum poti afirma ca esti deja mantuit? (subiectiv vorbind)
atata timp cat avem pacate si suntem supusi pacatelor pana la moarte? sau tu stii deja ca n-o sa mai pacatuiesti? si esti deja desavarsit? si ai facut tot binele?
recunosti ca suntem pacatosi si in acelasi timp zici ca esti mantuit. cum vine asta ?
,,caci nimic nedesavarsit nu intra in imparatia lui Dumnezeu,,
mai corect ar fi daca ai zice ca esti rascumparat, mantuibil dar inca nu mantuit, ca doar n-ai ajuns deja in rai si de acolo esti conectat la internet si vorbesti cu noi astia pacatosii nemantuiti.
daca eu zic despre mine ca sunt mantuita deja (practic ce mai caut aici pe pamant printre pacatosi ca doar locul meu e in rai, nu, ca acolo e locul celor mantuiti?) si zic despre altii ca ei nu sunt mantuiti pentru ca stau cu spatele la Dumnezeu - cam cum ai defini atitudinea asta a mea?
scuze daca te-am ofensat
|