Citat:
În prealabil postat de delia31
draga zorobabel
ce intelegi tu prin taine?
dar prin har?
|
Prin taine inteleg tainele ortodoxiei.
Prin har inteleg un dar nemeritat.
Citat:
Repet ce sustine Biserica Ortodoxa - Dumnezeu l-a facut pe om pentru ca omul sa ajunga la asemanarea cu El pana la a se indumnezei prin har.
|
Nu prea inteleg termenul indumnezeire daca ai putea sa detaliezi un pic. In rest sunt de acord.
Citat:
Tu iti imaginezi cumva ca harul e despartit de Hristos-euharistic?
eventual numai daca crezi ca in in Potir e o simpla paine si un vin obisnuit.
|
ce intelegi prin har despartit de Hristos -euharistic?
Eu asta cred, ca painea si vinul sunt simboluri.
Citat:
In ortodoxie, nu poate fi gandit harul separat de Hristos.
harul dumnezeiesc nu e un bun in sine, detasabil de Hristos.
e izvorat din fiinta lui Dumnezeu si e nedespartit de ea si lucreaza prin sfintele taine instituite chiar de Hristos.
|
Eu nu am zis ca harul dumnezeiesc e separat de Hristos, ci il avem in Hristos.
Citat:
QUOTE Nu intelegi un lucru evident, unirea cu Dumnezeu e la nivel spiritual nu fizic.
asta eventual daca am fi doar duhuri.
|
Dumnezeu e doar duh si unirea cu El se poate face numai in duh.
Citat:
unirea cu Hristos se refera la plinatatea fiintei umane care e si trup si suflet. De ce s-a jertfit atunci Hristos fizic si nu doar spiritual?
|
Pentru ca Hristos nu putea muri, trebuia sa devina ca noi ca sa poata muri.
Citat:
Si de ce a insistat atat cu ,, de nu veti manca Trupul Meu...,,?? vezi Ioan cap.6
|
Capitolul 6 se refera la necesitatea ascultarii de Dumnezeu si la faptul ca Dumnezeu e sursa vietii. Painea e folosita ca o paralela cu painea data evreilor in pustie,care era doar hrana fizica pe cand Hristos e sursa vietii vesnice. Evreii tot considerau ca Moise e cel care le-a dat painea de la Dumnezeu.
Initial Hristos spune asa in vers 35:
Și Iisus le-a zis: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată. .
De ce spune aici ca cel ce vine la El nu va flamanzi si nu spune "cel ce mananca trupul Meu nu va mai flamanzi"?
Citeste tot contextul cap 6.
Citat:
daca nu ne straduim sa dobandim harul in intreaga noastra fiinta (trup si suflet) impartasindu-ne cu trupul si sangele lui Hristos, cum anume ajungem la Dumnezeu Cel-ce-este-izvorul-harului?
be blessed
|
La Dumnezeu ajungi prin Hristos, prin ascultarea de El si nu printr-un ritual. Iuda a participat la cina dar nu l-a ajutat cu nimic.