View Single Post
Vechi 04.07.2010, 09:43:30
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb putina bataie (de cap)

Jocurile au un efect psihologic extraordinar asupra copilului. Indiferent de varsta.

Sunt tentata sa relatez mereu din experientele mele cu copiii pentru ca mi-am luat meseria in serios. Sunt in fata lor pentru a-i ajuta si sprijini sa inteleaga ceea ce am de transmis, iar priceperea vine in urma unei relationari sanatoase fundamentate pe intelegerea celui slab si empatizarea cu el.

Eram diriginta unei clase eterogene. Era acolo un baiat care batea pe toata lumea, cum prindea pe cineva il lua la pumni. El era batut acasa si refula in felul acesta la scoala. Mereu primeam reclamatii de la colegii mei din cancelarie ca e rau, agitat si sare la bataie in timpul orelor la colegi. Ascultam colegul pana la capat si-i spuneam sec: "Daca nu stii sa strunesti clasa, nu e vina copilului. El face ce-i dicteaza instinctul." Dincolo de aceasta replica taioasa pentru colegul meu, ma gandeam cum sa fac sa-l ajut pe copil. La dirigentie am creat o atmosfera relaxata, reconfortanta si usurel am adus in discutie subiectul "bataie". Intuiam in acel baiat si un complex de inferioritate peste toate celelalte frustrari ale lui si in niciun caz nu vroiam sa-l lezez cumva. Toti au inceput sa se planga de el ca e bataus etc. "Minunat", spun eu, "minunat, de cand astept asa o ocazie. De mult am chef sa ma bat cu cineva priceput la asa ceva si nu stiam cu cine. Cand ai chef de bataie, cand ti se incordeaza pumnii si nu stii ce sa faci cu ei, vino repede la mine si-ai sa vezi ce amuzant va fi!" Toata clasa a inceput sa rada, iar el ma privea atat de atent si de serios. Numai Dumnezeu Bunul stie ce s-a intamplat atunci in mintea lui. In pauza urmatoare a venit la mine sa-si ceara iertare promitandu-mi ca se va controla. In ultima pauza a aceleiasi zile m-a cautat la cancelarie si m-a intrebat razand "Cum adica, doamna diriginta, sa ma bat cu dumneavoastra? Chiar asa de rau ma credeti?" - "Nu te cred deloc rau, dragul meu, dimpotriva, ai multe calitati pe care nici tu nu ti le cunosti. Incearca sa ti le vezi (si i-am enumerat cateva reale, fara a minti si nici a exagera). Dar fa un efort si in momentul in care iti vine chef de bataie gandeste-te ca te bati cu mine. Cand lovesti pe oricine, gandeste-te ca in mine lovesti."

Acum este student, munceste in acelasi timp si-si vede calm de viata lui.
Reply With Quote