View Single Post
Vechi 04.07.2010, 11:35:26
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Eu zic că este rău ca mănăstirea să adăpostească mireni, inclusiv pelerini. Mănăstirea trebuie să fie un loc de izolare unde călugării să aibă pacea și liniștea necesare unei vieți de rugăciune permanente. Mănăstirea nu e azil, pentru asta sunt alte așezăminte ale Bisericii.

Sunt oameni care vor să trăiască în singurătate și pentru aceasta s-au făcut mănăstirile, care constituie un refugiu potrivit vieții contemplative.

Cât despre datoria față de bătrâni și bolnavi, cred că se exagerează, și mă refer la datoriile mirenilor, nu ale călugărilor. Nu suntem datori să umblăm după bătrâni, săraci etc și nu vom avea vreo plată la Judecată dacă am făcut aceasta. Pilda aceea din evanghelii are rostul de a ne arăta necesitatea de a nu urî semenii noștri. Milostenia ar trebui să existe numai în situațiile întâmplătoare, nu să devină un program.
Eu zic sa nu incepem sa exageram.
Aici vorbeam de viata de manastire nu de pustnicie, motiv pentru care exista manastiri construite in orase sau in apropierea satelor. Mirenii sunt bineveniti in manastiri pentru o slujba si un cuvant de folos pe care la bisericile de mir nu ai cum sa le intalnesti. Intr-un fel se face slujba intr-o manastire (toate cele 7 Laude incununate de Sf. Liturghie si Sf. Maslu o data sau de doua ori pe saptamana) si in alt fel in bisericile de mir (Utrenia cu Sf. Liturghie doar duminica si in zile de sarbatori, vecernia doar in seara precedenta cand se face Sf. Liturghie si Maslu doar la unele biserici). Acum bietul mirean nu se muta la manastire, el vine si pleaca....si tocmai modul in care pleaca este incununarea ascultarii calugarului. Ideea este sa nu se exagereze cu statul in manastiri si sa nu se mearga prin manastiri pentru a vizita si sta ca la statiune.

Alta problema este cu manastirea nu e azil...te inseli. Sunt manastiri care au azile ...aici calugaritele sunt cele care se ocupa de tot, dar in afara de slujba si aceasta ascultare nu mai fac altceva si mi se pare normal...sau sunt manastiri care au seminar teologic, acolo calugaritele sunt profesoare si in afara de aceasta ascultare si slujbe nu mai fac altceva, sunt manastiri spitale sau manastiri statiuni unde manastirea este exact un hotel.
Ideea este sa nu uitam ca singura datorie a calugarului este ascultarea, saracia si castitatea...in rest absolut nimic, iar asculare trebuie sa faca neconditionat, numai daca este pus sa faca ceva impotriva ortodoxiei sau sa defaime pe Hristos, calugarul poate sa ia atitudine, in rest el este exact nimeni pentru el si viata lui. Din momentul in care a ales singur sa fie calugar mantuirea lui consta in respectarea celor trei voturi...si nu e usor deloc, mai ales in ziua de azi.

Mirenii zelosi care vin si isi dau cu parerea de cum ar trebui sa fie sau ce sa faca o manastire, mai intai sa incerce sa inteleaga votul ASCULTARII....care este o mare taina si doar cine incearca sa-l inteleaga reuseste si ca monah dar si ca familist...este primordial sa inveti si sa accepti sa asculti, in rest totul va decurge de la sine
Reply With Quote