Subiect: Calugaria alba
View Single Post
Vechi 04.07.2010, 18:26:58
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
draga traditie...am raspuns mai sus si lui harnico...
Bazele calugariei le-a pus insusi Hristos prin exemplul vietii sale si apoi prin Apostoli..."lasa totul si urmeaza-mi" iar asta o gasesti in Noul Testament, adica a doa parte a Sf. Scripturi...ca mai tarziu Sf. Parinti au infiintat concret lavrele spirituale este altceva.

Tu ai inteles cu adevarat ce inseamna ascultarea? sau mergi pe principiul ca barbatul e cap femeii si astfel ea devine sclava lui? Ascultare dragule inseamna sa stii sa completezi lipsurile jumatatii tale cu calitatile tale si invers...ascultare in casnicie inseamna sa va sprijiniti in tot unul pe altul. Tu sa faci ce spune celalalt si celalalt ce spui tu...nu fiecare sa faca ce-l taie capul dar traiti impreuna....tu stii ce inseamna sa traiesti cu jumatatea ta? Inseamna sa deveniti UNU...si asta inseamna sa intrati deja pe drumul spre Hristos care era UNU.
Acum imi pare rau pentru cei ce mai citesc cate ceva sa se afle in treaba si sa stie sa dea citate din ce au citit dar de inteles n-au inteles nimic.

OK!!!
Stii ce inseamna ascultare in manastire sau ce inseamna sa fii calugar?
Am vazut ca ai scris ca este un simplu regulament...pt tine asta o fi si cu asta m-ai lamurit ce ai inteles tu din calugarie...eu iti spun ca ascultarea este esenta primordiala...din neascultare a cazut cel mai luminat inger...din neascultare au cazut primii oameni...Mantuitorul pe Apostoli i-a invitat adesea sa-l asculte si sa-i urmeze.
In aceasta situatie oare de ce s-a stabilit pentru calugar sa aibe 3 voturi intre care primul este ascultarea? Oare de ce? mai studiaza si tu si mai aprofundeaza draga traditie...nu vreau sa-ti dau chiar totul mura in gura
Vorba poetului "e frumos a scrie versuri cand nimic nu ai a spune"
Vorbești aiurea, nu vrei să te smerești să recunoști că nu ai dreptate.

Primele mănăstiri au apărut în secolul 4 iar primii pustnici propriu-ziși puțin mai devreme (Antonie cel Mare e considerat primul călugăr, la sfârșitul sec. 3). Cum îți explici că până atunci nimeni nu a înțeles pilda și cuvintele Mântuitorului, dacă El se refera într-adevăr la monahismul organizat? Legătura care o faci între aceste cuvinte și călugărie e lipsită de temei.

Chemarea la lepădarea de toate se adresează tuturor credincioșilor, nu doar celor ce doresc să trăiască în feciorie. Suntem chemați să fim niște străini și călători pe acest pământ. Că unii aleg să trăiască căsătoriți iar alții în feciorie, este un alt aspect. Iar viața în feciorie poate avea diverse forme, inclusiv monahismul. Cum am zis, nu există nici o prevedere care să spună că omul trebuie să trăiască ori în mănăstire ori căsătorit și au fost destui Sfinți care n-au făcut parte din cele două categorii.

Ascultarea sau tăierea voii are un scop precis, acela de a ne face plăcuți lui Dumnezeu și de a putea primi călăuzirea Lui. Supunerea față de un om, fie el soț, duhovnic sau stareț, poate să corespundă sau nu cu supunerea față de Dumnezeu, nu trebuie absolutizat acest lucru, mai ales dat fiind că majoritatea oamenilor trăiesc după propria lor voie și propriile lor idei. Nu e necesară ascultarea orbească față de cineva ci cunoașterea și împlinirea voii lui Dumnezeu, a acelor fapte care dorește El să le facem.