Citat:
În prealabil postat de Iubirea
In biserica se poate ingenunchia intotdeauna, de cate ori simti nevoia si iti constientizezi starea de pacat...chiar si in cele 40 zile de la Paste pana la Inaltare cand se zice ca nu trebuie sa ingenunchezi, pentru ca este o perioada de bucurie caci Hristos a inviat si tu respectand asta te faci partas acestei bucurii.
Eu personal nu comentez acest aspect, dar spun ca eu ingenunchez si in aceasta perioada, nu pentru ca nu ma bucur de Inviere ci pentru ca simt nevoia spirituala sa fac asta....consider ca bucuria Invierii mi-o pot manifesta si altfel nu prin faptul ca nu ingenunchez.
In rest adliteram, de ex in timpul Sf. Liturghii poti sa si ingenunchezi toata slujba dar poti sta si in picioare si doar in anumite momente sa ingenunchezi. Dar pentru a sti toate aceste amanunte poti citi Liturgica de pr. Ene Braniste(capitolul cu explicarea tuturor slujbelor).
|
Teoretic nu e nimic rau in raspunsul tau.
Practic insa sunt cateva mici probleme. Daca Sfintele Sinoade au hotarat anumite lucruri intr-un anume fel probabil ca stiau ele ce stiau.
Daca tu spui ca desi stii ca incalci pravilele (regulamentul) bisericii totusi tu faci ceva "pentru ca asa simti tu" atunci altul va spune foarte simplu: pai in posturi eu nu pot sta fara carne si lapte pentru ca "asa simt eu"! Am vazut femei care stau pe partea dreapta in biserica "pt ca asa simt ele". Problemele apar cand cineva te bate "pt ca asa simte el", nevasta-ta se culca cu vecinii "pt ca asa simte ea". Ai inteles aluzia sper. Mi se duce gandul la acel "Fa ce vrei! Esti liber!" al vrajmasului.
Probabil nu e mare bai ca ingenunchezi cand simti nevoia. Mai grav e daca nu ingenunchezi chiar daca nevoia exista, dupa umila mea parere.
Totusi sa promovezi mica ta "incalcare" ca si cum ar fi bine e un pic intins de par zic eu. Nu stii cine citeste si ce intelege.
PS Nu esti unica care ingenuncheaza intre Inviere si Inaltare sau la Liturghie.