View Single Post
Vechi 10.07.2010, 18:04:10
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
"Orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai Bisericii, incorporati in Trupul lui Hristos prin Sfintele Taine ale Botezului, Mirungerii si Euharistiei. Copiii morti nebotezati nu sunt membri ai Bisericii, chiar daca s-au nascut din parinti crestini. Cu toate acestea, anumiti preoti, nesocotind randuielile liturgice si canonice ale Bisericii, savarsesc slujba inmormantarii pentru ei.
Exista o singura hotarare a Sfantului Sinod al Mitropoliei Ungro-Vlahiei, adoptata la 5 mai 1908, prin care se hotara ca se poate savarsi slujba pentru copiii nascuti morti sau pentru cei morti nebotezati. Oficial, nu s-a revenit niciodata asupra acestei hotarari si, prin urmare, este in vigoare, si numai un alt Sfant Sinod o poate abroga. Practic, ea nu se aplica, existand semne de intrebare referitoare la modalitatea prin care se savarseste slujba. in slujba inmormantarii pruncilor se arata clar ca acestia au fost botezati: „Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Tu ai fagaduit sa dai imparatia cerurilor celor nascuti din apa si din Duh“. De multe ori, moartea unui copil nebotezat este o dovada a neglijentei parintilor, stiut fiind ca exista si posibilitatea botezului din necesitate pe care il poate savarsi orice crestin, completat apoi de preot, daca copilul traieste".- Pr lector. dr. Radu Muresan.
Dupa cunostintele mele , luate tot de la preoti lectori si doctori si conferentiari si si profesori in teologie ortodoxa ceea ce scrie in articolul de deschidere este corect cu adaugirea ca nu cunosteam despre hotarirea sf.sinod a mitropoliei UV, lucru care m-a pus pe ginduri deoarece are lipsuri d.p.v.dogmatic si care m-a facut sa-mi notez si sa caut lamurirea cit mai curind. Trebuie sa existe o explicatie care a condus la o asemenea hotarire .
Dar, in alta ordine de idei, nu mare mi-ar fi mirarea, defapt ar fi un lucru firesc, obisnuit aici pe forumul crestinortodox.ro, ca acest batrinel calugaras numit chiar si Adrian Fagetean sa nu fie criticat si judecat , cazut in disgratia forumului deoarece tocmai el ,un calugar , este atit de insensibil si indiferent la zbuciumul unei mame indurerate, refuza categoric sa se roage pt. sinucigas motivind pueril si lapidar ca l-ar supara astfel pe D.zeu ! Pai D.zeu tocmai asta este , iubire si iertare, tocmai de asta a venit in lume si s-a intrupat ca sa ierte si sa iubeasca si nu sa pedepseasca si sa prigoneasca. Pai ce a inteles acest parinte Adrian din toata dragostea lui Hristos, sa refuze oamenii, tocmai el care si-a ales liber consimtit sa se roage pt. lume ? Ce a inteles el din durerea unei mame ? Este normal ca fiecare sa gresim ca, de , suntem oameni dar rostul lui Hristos tocmai acesta este , sa ierte si sa ia la pieptul sau pe oameni, care sunt propria sa zidire ! Credeti ca Hristos are treaba cu dogmele si canoanele inventate de oameni ? Nu, el a suferit moarte pe cruce tocmai pt. a ne invata iubirea aproapelui ! Nu a poruncit El la inaltare apostolilor sai : ,,,...iubiti-va unul pe altul asa cum v-am iubit eu pe voi asa incit cei ce va vad sa stie ca sunteti ucenicii mei !" Si la urma urmei au fost pusi la respect si tagaduiti pe acest forum parinti seriosi precum Arsenie Boca, Papacioc si Cleopa, dara-mi-te un...Fagetean. Auzi acolo, cum , sufletul unei mame sa nu fie alinat si mingiiat in durerea pe care o duce tocmai de un calugaras al lui Hristos . Curios calugar, cine o fi asta si cu ce binecuvintare se poarta asa !?

Spuneam deci, ca nu mare ar fi mirarea sa citim in curind si o asemenea parere a fratilor intru Hristos . Sa ne smerim cu rabdare si ...'om vedea !

Last edited by zaharia_2009; 10.07.2010 at 18:31:41.
Reply With Quote