View Single Post
Vechi 12.07.2010, 09:38:36
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit fiecare si-a asumat calea lui !

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
mda, usor de dat cu parerea daca stai bine mersi necasatorit sau esti un fericit care ai parte de o jumatate care te completeaza perfect.
in fine sunt si destul de multe mariaje care desi nu se destrama oficial nu traiesc practic in comuniune si coeziune. sau un partener isi exerseaza la maxim puterea de anduranta, iar celalalt capacitatea de a profita de "fraier".
Precizez de la inceput ca nu am nimic de impartit, de adaugat sau de criticat la userul ,,mirelat" ci ca doresc sa valorific si in alt sens o parere postata; parere dealtfel uzata de multe surori, in primul rind, dar si de multi frati , atit de uzata incit de multe ori a ajuns sa fie strigata !

Deci :,,...usor de dat cu parerea daca stai bine mersi necasatorit"
Intro duminica ma aflam la liturghie intro minastire unde predica un cunoscut (un mult prea cunoscut !) duhovnic si invata f. tare despre pericolul avortului ca de altfel a oricarei metode care impiedica aparitia unei vieti. Pericol, in sensul de greaua canonisire a amatoarelor si si de repercursiunile din lumea de dincolo . La un moment dat , una din femei , sufiecient de emancipata dupa aparenta , si care era de acord cu renuntarea la avort dar nu chiar si la metodele contraceptive , a indrasnit si a intrat in dialog cu duhovnicul : ,,... mai parinte, eu inteleg ce vrei dumneata sa spui, dar uite eu am 4 copii si nu stiu cum sa ma mai descurc cu ei, nu am bani citi mi-ar trebui ca sa le fac viata frumosa, greutatile sunt de tot felul si parca pe zi ce trece se inmultesc, barbatu-meu ma ameninta mereu ca ma lasa daca mai ramin gravida, soacra ma face mereu proasta ca nu stiu sa ma descurc desi nu sunt chiar proasta ca altfel as fi avut 10 copii pina acum,locurile de munca se imputineaza tot timpul ... dumitale iti este usor sa spui asa si sa tot predici,ca esti calugar , nu ai copii, nu ai nevasta , ce simplu este ; nu este tot asa cum patimim noi in lume !!!"
Oprindu-se din predicare, privindo lung pe femeie , semn al gustului amar pe care il incerca deoarece femeia nu intelesese nimic din predica, din rostul ei poruncit de insusi D.zeu, din mersul constant la biserica, i-a raspuns :
,,sora, eu mi-am ales calugaria de buna voie si de la inceputuri; usoara ,grea cum pare nu ma pling , nu ma laud , imi duc crucea fara a cirti; imi indeplinesc nevointele calugaresti si imi tin juramintul de la tundere cit voi trai . Tu, daca de la inceputuri ti-ai ales viata de familie si asa ai jurat in taina casatoriei de ce te vaiti si vrei sa te sustragi de la obligatiile pe care le presupune familia , de ce nu-ti duci crucea asa cum ai ales tu insati ? De ce nu vrei sa implinesti poruncile dumnezeiesti pt. ca tu insati ti-ai ales aceasta cale ? neimplinindu-ti juramintul asa cum l-ai facut cazi in mare osinda din care nu te poate scoate nimeni deoarece a fost propria ta alegere .Sa te gindesti bine la ce vei face de astazi inainte ! "
Evident, femeia a mutit la raspunsul acesta , fie ca l-a inteles (spre salvarea sa) fie ca din jena (spre pierderea ei) nu a mai indrasnit sa se apere cu nici un ,,argument" .

Asadar, acest raspuns este si cel dat de mine tuturor celor care au obiectat sau vor mai obiecta cu pareri neserioase de genul ,,...usor de dat cu parerea daca stai bine mersi necasatorit". Cel putin din demnitate umana si respect fata de propriile alegeri nu avem dreptul de a ne vaita de greutatile unora sau altora .Fara a mai vorbi din vreun considerent duhovnicesc ! Iar din punctele mele de vedere a fi necasatorit nu inseamna a fi optat pt. viata de desfriu si libertinaj sexual , de coabitare sau de orice alt fel venial !

Last edited by zaharia_2009; 12.07.2010 at 09:45:14.
Reply With Quote