Citat:
În prealabil postat de costel
Din Sfanta Scriptura reiese ca Eva a fost adusa la existenta din coasta lui Adam. Nu am foarte multe informatii asupra acestui act: de ce din coasta? dar stiu ca Hristos a fost rastignit pe cruce si din coasta Sa a curs apa si sange in momentul in care un ostas a impuns coasta Sa cu sulita. Apa si sangele au fost interpretate ca fiind cele doua Taine: Botezul si Euharistia, taine care daruiesc Viata. M-ar interesa mai multe informatii pe aceasta tema. Coasta cred ca are si o interpretare duhovniceasca, ca pentru Dumnezeu era tot atat de usor sa o aduca pe Eva si din nimic, nu doar din coasta.
|
din linkul dat de Carmina mai sus
in art. Prof. Cornel Dragoș, Facerea Evei din coasta lui Adam. Monogeneza între patristică și embriologie - mi se pare interesanta paralela dintre Eva si Fec. Maria din Cuvintele catehetice ale Sf.Chiril al Ierusalimului: "Din cine s-a născut Eva la început? Ce maică a zămislit-o pe cea fără de maică? Ci Scriptura zice că ea s-a născut din coasta lui Adam. Născutu-s-a dar Eva din coasta bărbatului fără de maică și cum să nu se nască copil fără de tată din pântece de fecioară?
Că datoare era cu recunoștință partea femeiască către bărbați: că din Adam s-a născut Eva, nefiind zămislită de maică, ci oarecum adusă la viață doar prin bărbat".