americanisme-byzantinisme
Domnule NP,nu amestecati graul cu neghina.Te rog sa te gandesti ce-ar fi insemnat sa nu fie descoperita America ,chiar si de catre un catolic.Mai puteai vorbi acum despre americanisme si penticostali?Despre penticostali cred ca da,pentru ca diavolul lucreaza intotdeauna la dezbinare,dar despre americanisme nu.Martirii din primele veacuri crestine n-au fost americani de tipul good boys,unii dintre Sfintii Parinti intruniti la Sf.Sinod de la Niceea 325,veneau cu martirajul in spate (ex. Sf.Spiridon episcop de Cipru ii fusese scos un ochi pentru marturisirea credintei;mai sunt si alte exemple dar oricum nu te intereseaza).
Daca Cristofor Columb ar fi descoperit alt pamant decat America ,de ex. Groenlanda,Madagascar,sau pur si simplu Antarctica,spuneti va rog cum ar fi sunat cele imprumutate de penticostali?Pentru ca ei oricum imprumuta,dvs. ati spus ca ati pastrat ,, accente autohtone" .
Sa stiti ca byzantinismele sunt peste tot ,nu numai in BOR,ci in toata Biserica Ortodoxa,fie ea din Romania ,Grecia,Serbia,Ierusalim ,Constantinopol(vezi ca nu spun Istanbul) sau Rusia ,unde mai pui ca si bisericile ortodoxe din America sunt pline de byzantinisme.
Da,noi romanii crestin-ortodocsi ne straduim sa calcam pe urmele Sf. Apostol Andrei cel de-acum 2000 de ani,dar voi penticostalii pe urmele cui calcati, ale lui Carol Parham pastorul (nu preotul) baptist din Kansas,ale lui Gheorghe Bradin sau Alexandru Sodoy din Ungaria,toti nascuti cu doua milenii dupa Sf.Apostol Andrei.Sunteti comici.
Te intreb domnule NP ce au fost stramosii dvs.in materie de credinta ,nu mai departe de doua generatii,din ce biserica faceau parte?
Revenind la titlul topicului ,,ce facem cu cartile...",cred ca era adresat spre dezbatere ortodocsilor,nu celor de alte confesiuni,dar hop si voi sariti ca natangul din baie scarpinandu-va in cap si abateti atentia de la adevaratul subiect ,cum de fapt faceti intotdeauna.
Va rog sa ma iertati daca am spus ceva ce va ranit sufletul -nu orgoliul-si va urez spor la mantuire.Pe bune.
Doamne-ajuta
|