Citat:
În prealabil postat de claudiuremus
Domnule NP,nu amestecati graul cu neghina.Te rog sa te gandesti ce-ar fi insemnat sa nu fie descoperita America ,chiar si de catre un catolic... Daca Cristofor Columb ar fi descoperit alt pamant decat America ,de ex. Groenlanda,Madagascar,sau pur si simplu Antarctica,spuneti va rog cum ar fi sunat cele imprumutate de penticostali?Pentru ca ei oricum imprumuta,dvs. ati spus ca ati pastrat ,, accente autohtone".
|
Eu am comentat o stare de fapt. Daca ma luati cu „ce-ar fi fost daca nu era descoperita America” ma tem ca nu ati inteles aproape nimic din ceea ce am spus. Cum ar fi sa nu fi existat Imperiul Bizantin, hmm...
Citat:
Sa stiti ca byzantinismele sunt peste tot ,nu numai in BOR,ci in toata Biserica Ortodoxa,fie ea din Romania ,Grecia,Serbia,Ierusalim ,Constantinopol(vezi ca nu spun Istanbul) sau Rusia ,unde mai pui ca si bisericile ortodoxe din America sunt pline de byzantinisme.
|
Aceasta am afirmat si eu. Problema incepe odata cu acuzatiile de americanizare, americanism & co.
Si atunci cand influentele americane din bisericile NP sunt considerate negative insa influentele bizantine, sacre. Eu afirm neutralitatea lor in sine. Oamenii sunt sfinti, gandurile si faptele lor sunt sfinte. Faptul ca unii au influente americane si altii bizantine e irelevant in trairea crestina.
Citat:
Da,noi romanii crestin-ortodocsi ne straduim sa calcam pe urmele Sf. Apostol Andrei cel de-acum 2000 de ani,dar voi penticostalii pe urmele cui calcati, ale lui Carol Parham pastorul (nu preotul) baptist din Kansas,ale lui Gheorghe Bradin sau Alexandru Sodoy din Ungaria,toti nascuti cu doua milenii dupa Sf.Apostol Andrei.Sunteti comici.
|
Este comica aceasta atitudine a unor ortodocsi de a se raporta pe ei insisi la apostoli si pe ceilalti crestini la oamenii reprezentativi din cultele lor. Fiti sigur ca nu numai eu ci, probabil toti neoprotestantii au drept model in viata de credinta pe Domnul Iisus Hristos si pe Sfintii Apostoli.
Ii apreciez pe Gheorghe Bradin si pe Parham dar nu incerc sa calc intocmai pe urmele lor.
La fel cum, probabil, nici dumneavoastra nu il aveti drept model de viata pe Mihail Cerularie.
Citat:
Revenind la titlul topicului ,,ce facem cu cartile...",cred ca era adresat spre dezbatere ortodocsilor,nu celor de alte confesiuni,dar hop si voi sariti ca natangul din baie scarpinandu-va in cap si abateti atentia de la adevaratul subiect ,cum de fapt faceti intotdeauna.
|
Nu stiu cine e natangul din baie dar cu siguranta eu nu am deturnat subiectul.
Daca ar fi fost vorba de „ce facem cu cartile...” (puncte, puncte), asa cum ati scris dumneavoastra nici nu mi-ati fi gasit comentariile mele pe topic. Cand insa nu este vorba de cartile puncte puncte ci despre arderea SFINTELOR SCRIPTURI atunci, da, veti gasi tot mereu si comentariile mele. Am mai spus si voi spune „doar vrajitorii fac asa ceva!”.
Ce vreti, prin intermediul Sfintelor Scripturi am primit tot ce am mai valoros in viata.
Daca
nu as comenta ar fi straniu si ar trebui sa ma simt vinovat.