Pe de o parte eu sunt impotriva legilor care protejeaza asa zisa proprietate intelectuala. Consider ca acesta este un pacat. Ban contra ganduri, idei, informatie etc. Imaginativa ca acum ar veni Guttenberg si ar zice: Dati`mi banii ce mi se cuvin dupa inventia tiparului. Sau vine cel care a inventat roata si zice ca toate mecanismele cu roti trebuie sa`i dea lui 1 cent. Exemplele pot continua.
Aceleasi lucruri si pentru muzica, carti, tehnologie. Parerea mea este ca daca poti sa faci ceva secret poti sa faci. Daca iese la iveala nu trebuie sa pui piedici celor care redescopera sau reinventeaza dreptul de folosire.
Cred ca aceasta provine de la americani si deja ne formeaza si noua optica.
Din acest punct de vedere, daca cineva face ca programul sa numai fie secret atunci il pot folosi. Sa nu ne gandim ca este un pacat atat de mare. Cu cat un program e mai spart si mai folosit ca atare in lume el devine popular si in final ii creste vanzarea. Ceea ce inseamna ca la nivel inalt cei ce produc softul sunt de acord cu spargerea, probabil ca ei chiar lasa gaurile de securitate si codurile respective. Se poate astfel face si o statistica cu programele hackuite, downloadate etc. De aici pot sa vada interesul general al pietei. Daca interesul scade (programe hackuite downloadate) scot o noua versiune. Etc.
Si revenind, cred ca avem dreptul de a utiliza. Daca insa am fi calugari nu stiu ce sa zic. De asemenea daca ajungem sa ducem o viata sfanta iarasi nu stiu ce sa zic.
Mihail
|