cititi aici despre minciuna cu suplimentele de vitamine!
"""Suplimentele vitaminice sintetice consumate zilnic de milioane de oameni „pentru sănătate“ măresc riscul de deces, concluzionează un nou studiu efectuat de savanți danezi. Acest studiu a fost publicat în Journal of the American Medical Association. Echipa internațională de cercetători condusă de Dr Goran Bjelakovic (de la Copenhagen University Hospital, Danemarca) a revăzut studiile publicate înainte de 2005 cu privire la beta-caroten, vitamina A, vitamine E, vitamina C și seleniu.
Suplimenții alimentari sintetici sunt comercializați ca antioxidanți, iar oamenii îi iau în speranța (naivă, dar mult întărită de reclamele mirobolante) că ei le vor îmbunătăți sănătatea și îi vor proteja împotriva unor boli precum cele de inimă sau cancer, prin eliminarea radicalilor liberi care cauzează „stres de oxidare“, dăunează celulelor și le distrug.
Antioxidanții sunt de asemenea cumpărați ca produse anti-îmbătrânire, pentru că se afirmă în nenumărate reclame că ei încetinesc procesul de îmbătrânire.
Unele studii au indicat că antioxidanții sintetici sunt benefici pentru sănătate, în vreme ce altele, mai ales studii clinice de anvergură, au concluzionat că ei nu au efectele pretinse de producători asupra sănătății, iar în cazul consumului în exces pot fi chiar dăunători.
În acest studiu, Dr. Bjelakovic și colegii săi au efectuat o meta-analiză a cercetărilor și studiilor publicate înainte de octombrie 2005.
Meta-analiza este o metodă științifică de a tria materialele publicate pe baza unui criteriu de calitate care ia în calcul un număr de criterii de siguranță precum potențialul de fraudare intenționată. Apoi, materialele care corespund acestui standard de calitate sunt supuse unui proces statistic, pentru a se stabili dacă ele fac afirmații cu adevărat demne de încredere.
„Cernerea“ se poate efectua pe mai multe niveluri, cu fiecare dintre ele crescând indicele de încredere. Metoda folosită în acest caz a fost elaborată de Cochrane Collaboration, un grup de 6.000 de specialiști în domeniul sănătății care efectuează analize ale studiilor biomedicale și ale altor proiecte de cercetare.
Au fost examinate 815 studii, dintre care doar 68 au trecut de primul nivel al standardului de calitate. La acest nivel, rezultatele au fost neconcludente. Suplimentele păreau să nu aibă nici un efect asupra riscului de deces.
S-a revenit și au fost eliminate încă 21 de studii, fiind păstrate numai acelea care prezentau coeficient foarte scăzut de eroare intenționată. Aceasta a constituit următorul nivel al standardului de calitate.
La acest nivel, rezultatele meta-analizei erau cu totul diferite.
Luată separat, vitamina A mărește riscul decesului cu 16%, beta carotenul cu 7%, ar vitamina E cu 4%. Rezultatele pentru vitamina C nu erau atât de clare, dar luând în considerare cele mai bune studii, a rezultat că aceasta crește riscul de deces cu 6%, luată separat sau în combinație cu alți suplimenți.
Concluzia generală a studiului a fost că cercetările de cea mai bună calitate indică o creștere a risului mortalității în cazul consumului de beta caroten, vitamina A și vitamina E, dar în cazul vitaminei C și al seleniumului, sunt necesare și alte studii.
Un purtător de cuvânt al industriei suplimenților nutritivi a pretins că cercetarea a fost alterată prin faptul că includea studii pe persoane care erau deja bolnave (ori, tocmai acesta este un argument de bun-simț că cercetarea a fost mai mult decât semnificativă și corectă).
Cercetătorii au afirmat că există mai multe motive potențiale pentru aceste rezultate. Unul este acela că radicalii liberi, despre care se credea anterior că ar cauza oxidarea, sunt mai degrabă un produs secundar, decât cauza bolilor. Altul este că ei ar putea juca un rol important în cadrul sistemului imunitar, astfel că eliminarea lor ar fi contraproductivă.
Cercetătorii au subliniat că studiile pe care ei le-au examinat se refereau doar la suplimenți sintetici, astfel că observațiile și concluziile lor nu se aplică la antioxidanții naturali, precum cei ce se găsesc în fructe și în legume. Ei au adăugat că acest studiu este important din motive de sănătate publică, deoarece între 10 și 20 % din populația Europei și a Americii de Nord consumă suplimenți alimentari.
Nutriționiștii afirmă că cea mai bună cale de a e proteja sănătatea este nu consumarea suplimenților alimentari sintetici, care nici măcar nu se asimilează corespunzător, ci o dietă echilibrată, cu destule legume cât mai puțin chimizate, fructe prospete și semințe, pentru a avea un aport suficient de vitamine naturale, cu adevărat asimilabile."""
SURSĂ
"Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention; Systematic Review and Meta-analysis."
Goran Bjelakovic, Dimitrinka Nikolova, Lise Lotte Gluud, Rosa G. Simonetti, and Christian Gluud.
JAMA 2007;297:842-857.
Vol. 297 No. 8, February 28, 2007
|