Citat:
Īn prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Si-acuma sa-ti spun un secret! Nu te poti mintui aiurea, de unul singur si fara sa te preocupe si acele “filozofii” carora noi le spunem invatatura ortodoxa, pentru ca, vezi tu, credinta nu se reduce la a te ruga la “Doamne – Doamne” si la a umbla cu inima si mintea dupa senzatii “de cald si logic”, aiurea sau pe la manastiri. Credinta noastra iti cere disciplina si acceptarea neconditionata a Adevarului lui Dumnezeu, relevat in mod direct si prin Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe insuflati de Duhul lui Dumnezeu. Dar aceasta iti cere sa renunti la propriile impresii si senzatii, ceea ce inseamna durere multa, mai ales atunci cind omul isi zice bun si-a ajuns si sa creada ca la inflacarare chiar vorbeste Dumnezeu prin simturile lui.
Bine ar fi sa vii alta data cu macar un discurs de om adult si, daca se poate, la subiect (care nu sint eu). Cu numai iesiri umorale si viscerale poate ca impresionezi o anumita audienta, mai sensibiloasa din fire si nedusa pe la Biserica Ortodoxa, pe altii cu siguranta ii plictisesti si poate ii intristezi cu decadenta ta intelectuala asumata ca sa-ti satisfaci nevoia de refulare, mie insa imi ocupi doar timpul degeaba.
|
Ca de obicei nu stiu cui ma adresez, iar ca sa-ti spun "ortodoxia"... mi se pare o blasfemie, cel putin in contextul sarcasmului de care dai dovada.
Problema mantuirii cu sau fara "filozofii" este unica pentru fiecare in parte, fie el african, chinez sau european, fie el ortodox sau neortodox. Dumnezeu este singurul care vede in sufletul omului si il primeste la El si pe talhar si pe credincios. Doar fariseul crede in prostia lui ca nu e nimeni ca el si-si pune eticheta in frunte, privind fudul pe deasupra celorlalti. Nu e in puterea noastra sa stim cine se mantuieste si cine nu.
Daca tu ai inteles ca eu umblu dupa senzatii, "aiurea pe la manastiri", altadata ti-as fi dat un alt raspuns; acum insa iti spun doar atat: Dumnezeu sa te ierte ca nu stii ce spui!
Acceptarea neconditionata a Adevarului lui Dumnezeu, cred ca ii caracterizeaza pe multi dintre cei pe care tu ii combati cu vehementa. Totusi... pe langa cele 10 porunci, mai este ceva care poate ar trebui sa se subinteleaga. Acel ceva este fiinta interioara care nu face nimic fara sa treaca prin filtrul acelui Adevar. Nu poti sa spui: "Cred, Doamne si marturisesc...", dupa care "Da-mi, Doamne, spor la bani si ajuta-ma sa-mi vad copiii instariti!" Stie Dumnezeu exact ce ne trebuie, iar tot ce-i cerem in plus, este de fapt o impovarare a propriei noastre mantuiri. Pe nou sau pe vechi, nu te va intreba nimeni, dincolo, ci doar cum ai avut grija de sufletul tau cat ai trait pe lume. Restul e risipa de vorbe, e diavolul care cauta cu disperare sa gaseasca acel ceva cu care sa te sminteasca si sa te tina ocupat din slefuirea sufletului. E foarte ciudat cum ajungi sa depasesti pacate pe care aproape toti in jurul tau le au, dar te adancesti incet-incet intr-unul care nici macar nu ti se pare pacat. Eu n-as indrazni sa ma consider deasupra atator slujitori ai lui Dumnezeu care vietuiesc prin manastiri, sau prin codri Raraului si care sunt pe nou. Oare, dupa atatea rugaciuni si post, n-ar fi cunoscut ei ca suntem in ratacire??
Explicatia cu privire la nickul meu, am dat-o de multe ori si daca ar fi sa privesc lucrurile din unghiul expus de tine, recunosc ca ai dreptate. Totusi, sincer spun, nu asta am cautat, cu 10 ani in urma cand mi-a venit ideea acestui nick si de cand pot spune ca s-au intamplat multe, ci doar ca vedeam multe nickuri cu "badboy", "the-evil-one", etc, iar eu mi-as fi dorit sa fiu perceput ca si opusul acelor caractere. Am reflectat un timp cum as putea face sa-l schimb, si chiar am intreprins ceva, dar ca sa dau explicatii oricui se impiedica de nickul meu, mi se pare nedrept. La tine ti-am reprosat ca mi-ar fi fost mai usor sa-ti spun ortodox si nu ortodoxie...
Cat despre refulari, citeste-ti cu atentie propriile postari si fii corect cu tine. Eu nu sunt aici sa impresionez pe nimeni (nici macar cu expresii pompoase pentru a-mi arata clasa superioara din care fac parte...) Ti-am cerut doar sa ne lasi cu invataturile tale; daca ne respecti si ne accepti asa cum suntem (nebuni, ignoranti, lipsiti de Harul Duhului Sfant), bine, daca nu, te priveste, dar aici nu veni sa ne dai lectii despre ratacire, fiindca mai sunt si dintr-acei care descopera "copita despicata" in combaterile tale.
Ca atare, iti spun ca voi sesiza adminul despre pozitia ta si sper ca de obicei la o solutie corecta, care sa nu tina de vanitate si orgolii, ci de folosul real al fiecaruia dintre userii acestui forum.
Pana la urma, nimic nu-i intamplator, iar noi trebuie sa trecem peste toate, cu bune si cu rele. Fiecare are de invatat de la fiecare. Noi am invatat ceva de la tine. Daca si tu ai invatat ceva de la noi, stii numai tu. Multumim pentru tot si iarta-ne daca, dincolo de combaterea ideilor, s-a mai strecurat pe alocuri si lezarea persoanei. Uneori, vezi bine, e greu sa te poti detasa.
Doamne-ajuta-ne si intelepteste-ne, dupa voia Ta si nu dupa a noastra!