View Single Post
Vechi 14.07.2010, 21:58:40
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Haideți! plecând de la o examinare atentă, domnul Isus Hristos nu este decât un mit, iar adevărul fabricării legendei sale se întrevede, ca și munca subterană și latentă care a pus puțin câte puțin baza unei noi religii, venită la momentul potrivit pentru a înlocui vechiul păgânism greco-roman care se surpa.

Ai grijă că ai dat copy la o bucată de text mai mare decât trebuia (fiindcă îmi amintesc că mai crezi totuși în existența istorică a Mântuitorului, dacă nu, corectează-mă).

Ce spune acest autor, Taxil, e o dovadă de amatorism în domeniul istoriei. El are impresia că societatea antică avea televizoare și ziare, că dacă apărea un intelectual mai de seamă în Iudeea imediat se auzea până la Roma. Realitatea e că numai puțini autori ajungeau cunoscuți fiindcă toate scrierile lor se răspândeau exclusiv prin transcriere manuală, cărțile erau adevărate averi, costau mult și erau rare iar între momentul când se publica ceva și când ajungea la cei câțiva privilegiați care aveau acces, trecea mult timp.

Dacă acest evreu de la Roma, Iosef, nu s-ar fi apucat să scrie istoria primului război dintre romani și evrei (66-73 )și dacă nu am fi avut manuscrisele de la Marea Moartă nu am fi știut mare despre Iudeea acelor vremi, excluzând evangheliile care și ele sunt o sursă istorico-socială prețioasă.

Cum să fi auzit romanii de la Roma de Mântuitorul când nici cei mai mulți evrei nu auziseră despre El, nici măcar la Ierusalim? El a fost o figură puțin importantă pentru societatea iudaică de atunci, numărul convertiților de la Ierusalim nedepășind inițial 120 (Fapte 1, 15).

Cât despre respingerea lui Hristos de către evrei de-a lungul evului mediu și perioadei moderne, aceasta nu se bazează pe lipsa surselor istorice fiindcă și creștinii au tot aceleași surse și totuși cred. Ea se bazează pe tradițiile național-religioase ale lor, la care nu vor să renunțe fiindcă li se pare că și-ar pierde identitatea, așa cum nici hindușii și alți păgâni nu vor să renunțe. Ceea ce nu face creștinismul fals sau celelalte religii adevărate, așa cum cu naivitate crezi tu, că adevărul ar putea fi împărțit la toate religiile scornite de oameni de-a lungul vremii.