View Single Post
  #15  
Vechi 15.07.2010, 23:28:20
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Pomenirea credincioșilor reprezintă raportarea tuturor și a fiecăruia la jertfa lui Hristos
Unii credincioși au ajuns la o înțelegere a pomenirii la Proscomidie, ca un mijloc magic de rezolvare a problemelor curente al cărui efect este direct proporțional cu numărul prescurilor împărțite concomitent la diverse biserici. Astfel se solicită pomeniri pentru sănătate dar și pentru izbăvire de vrăjmași, pentru izbândă la proces, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru obținerea vizei de plecare în străinătate etc. Această înțelegere magică reprezintă însă o denaturare grosolană a sensului cultului creștin.



Pomenirea de la Proscomidie, prin caracterul ei de jertfă, reprezintă „raportarea tuturor și a fiecăruia la jertfa lui Hristos, adunarea și rezidirea în jurul Agnețului a noii făpturi a lui Dumnezeu”. Prin aducerea prescurii și a pomelnicului la altar noi ne aducem și ne predăm lui Dumnezeu „pe noi însine și unii pe alții și toată viața noastră”. Biserica îi strânge astfel laolaltă, la fiecare Liturghie, pe toți membrii ei din toate vremurile. Miridele exprimă participarea noastră la jertfa lui Hristos și intrarea în comuniune cu Maica Domnului, cu sfinții și cu toată Biserica pământească, presupunând și asumarea personală a Crucii lui Hristos și urmarea Lui (Mt. 16, 24). Bucățica de pâine scoasă pentru fiecare îl distinge de ceilalți și, în același timp, îl apropie de Hristos și de ceilalți. Hristos stă în centrul Bisericii în stare de jertfă și astfel o sfințește și o înfățișează sieși ca Biserică mărită (Efes 5, 26-27). La fel și Biserica, fiecare mădular al trupului lui Hristos, își însușeste de aici starea de jertfă față de Hristos și, prin Hristos, față de semenii săi.



http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-01.html


(@ Sophia, @ cei care sustin ca trebuie pomenita Madalina Manole, Michael Jackson etc - da, un user a declarat pe forum ca l-a trecut in pomelnic pe michael jackson! - Am postat acest fragment ca sa se inteleaga ca daca un om NU vrea sa fie parte din Biserica lui Hristos, degeaba ii scriem noi numele pe pomelnic.
Dimpotriva, ia seama pe cine aducem noi pe sf. Disc alaturi de Iisus Hristos, alaturi de Sf. Maica Domnului, de ingeri si de toti sfintii. Nu este vorba de iertare, judecare... ci de intelegerea Sf Liturghii sau macar de evlavie)
1. Vai ce le mai amesteci! Eu stiu ca pentru vii sunt acatiste si slujbe speciale, pentru diverse nevoi (pentru boala, pentru calatorie, examene, etc.). Citeste preotul acataist, iar dupa slujba poate sa mai citeasca o slujba/rugaciune speciala.
Pomenirile sunt pentru morti.
Noua ne-a spus preotul ca exista un ajutor special, imi scapa acum termenul pe care l-a folosit, ca noi cei credinciosi putem (daca vrem) sa facem mult pentru cei de langa noi, sa-i aducem la mantuire.
Putem sa facem asta prin rugaciuni, prin pomeniri pentru cei morti, plus ceea ce facem in social.
Noi putem sa ne rugam pentru cei vii si pentru cei morti, chioar in locul lor (la cei vii) si sa-i punem la parastase, ca acolo sus sa le fie de ajutor.
Si eu gandesc si simt la fel.
E bine sa ne rugam pentru toti, chiar si pentru dusmani, pentru cei care ne fac rau. E bine sa avem grija si de sufletul unor chinuiti, straini, sau care nu mai au pe nimeni sa aibe grija de sufletul lor.

Eu nu stiu cum puteti voi, crestini cum va considerati,sa judecati si etichetati oamenii si sa refuzati sa faceti ceva pentru ei, pe motiv ca nu-i considerati ca merita pentru asa ceva. Cum puteti sa-i judecati? Pe unii nici nu-i cunoasteti, nu stiti ce au facut in viata lor privata.
Pai asa n-ar trebui sa ne mai rugam pentru nimeni, ca nu merita nimeni. Copiii sunt asa cum sunt, parintii la fel, toti suntem pacatosi si gresim. Nu meritam Sf.Liturghie.
Adica Iisus acolo pe Cruce l-a iertat pe talharul acela care habar n-avea de credinta si a spus ca-l va lua in Imparatia sa, a cerut iertare de la Tatal pentru toti nemernicii "ca nu stiu ce fac" si noi stam sa judecam ca ala nu e bun, ca n-a fost nu stiu cand la biserica, sau ca mai stiu eu.

Iisus (am mai spus si o repet) a venit pentru cei bolnavi, si nu pentru cei sanatosi. Luati pilda lui in acest sens. El insusi a spus asta. Cei bolnavi au nevoie de El, bolnavi duhovniceste, ratatciti, etc., nu cei care sunt fara pata (zic ei, ca de fapt nimeni nu este fara pata).

@Dorina - asa este.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape

Last edited by sophia; 15.07.2010 at 23:35:16.
Reply With Quote