În prealabil postat de zaharia_2009
Eu am explicat cit am putut de scurt cum se intocmeste un pomelnic . Explicatia frumoasa si completa se continua insa cu proscomidia si asezarea pe sfintul disc a aghetului si a miridelor si care nu simbolic ci in sens real , la epicleza, la pogorirea Duhului Sfint, se sfintesc si devin alaturea si atingatori, una, in fapt si in sfintenie cu insusi Mielul lui D.zeu prin impreuna-prezenta in singele Mielului din sfintul potir !! In acest fel stind lucrurile si mergind mai departe, cei prezenti la sf. liturghie ca si cei neprezenti dar pomeniti la proscomidie, cu scoaterea de miride, se impartasesc IN DUH de trupul si singele Mielului ! Ori pt. aceasta se cere curatenie pt. cei trecuti pe pomelnic . Explicatia si realitatea insasi este de o logica si o frumusete duhovniceasca sublima !!
Dar mai este un lucru anna21, pe care l-am omis sa zic asa, in mod special . Iata-l : exista situatii exceptionale in care dorim sa trecem un ,,nevrednic" la sfinta liturghie. Acest nevrednic fiind un f. apropiat noua : copil, mama, tata, sot . Chiar daca nu au o apropiere mare de biserica dar noi dorim mult sa-l ajutam rugindu-ne mult pt. isbavirea lui il putem trece si la sfinta liturghie ca o suprema nevoie de ajutor . Dar, dar aceasta indrasneala se face numai si numai pe raspunderea noastra . Ispitele pe care le vom avea pot fi f. mari , incercarile si necazurile pot fi la fel . Este o indrasneala doar pt. cei mai tari in credinta . Cine crede ca poate rezista la incercari mari atunci poate indrasni sa treaca la sf. liturghie si ,,necredinciosi", cine nu, este mai bine sa nu probeze si sa ii treaca doar la Psaltire care este deasemenea o pomenire foarte tare .
Eu putini am vazut care sa se incumete a trece ,,necredinciosi" la sf. liturghie. Unii au rezistat pina cel pomenit s-a indreptat si a renuntat la patima sau chiar a revenit la biserica . Altii, neputind rabda ispitirile au oprit pomenirea la liturghie si au continuat doar cu Psaltirea .
Dar cel mai bine, dreapta socoteala, este sa nu indrasnim sa trecem pe oricine si sa respectam canoanele. Hristos euharistic se mai cheama ,,doctoria vietii si a nemuririi" (sf. Ioan Hrisostom) ori pt. acest nivel trebuie sa fim cu multa luare aminte si frica ! Am adaugat si aceasta doar ca pe o exceptie extrem de rara !
|