View Single Post
Vechi 16.07.2010, 15:23:11
CalmDown CalmDown is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.07.2010
Locație: Satu-Mare, România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
În unele privințe nu sunt deacord cu dumneata.

Să se roage mama pentru fii și tatăl să se roage căci păcatele, viața lor desfrânată și greșalele pe care le-au făcut în tinerețile îi face pe copii fără frică de Dumnezeu și neascultători.
Să se roage,să postească și să plângă cu metanii mari ,cerșind mila lui Dumnezeu pentru copiii lor și acesta va lumina mintea celor rătăciți atunci când păcatele părinților vor fi iertate.

Femeia caananeiancă ce făcea? Striga în urma Mântuitorului "Doamne ajută-mă,fica mea este rău chinuită de un dicvol" și acesta a făcut-o bine pe fica femeii!
Un alt exemplu este rugăciunea sutașului pentru sluga acestuia(și exemple mai sunt în Evanghelii)

Exact, doamnă, doar că eu nu am repetat ce au spus deja anna21 și zaharia_2009. O spun, dacă doriți: cei apropiați se pot ruga și TREBUIE s-o facă pentru cei în păcat, dar nu să-l pomenească în cadrul liturghiei. Nu există iertare în afara împărtășaniei (în afara celui mort, nu detaliez), nu există împărtășanie în afara spovedaniei, pocăinței autentice realizată de PĂCĂTOS și doar de el. Iar împărtășania (Sfânta Euharistie) este centrul (esența) Sfintei Liturghii, cum îl pomenești dacă acesta nu s-a împărtășit de trupul și sângele Mântuitorului (și poate, nici nu vrea)?

Citat:
Sigur că nu ne putem ruga pentru sinucigați la Sfânta Liturghie dar sunt cele 4o de panihide care făcute corect pot aduce mult folos și celor care au murit în neorânduială (a se citi din învățăturile părintelui Nicodim Mândiță).
Sinucigașilor, doamnă, le-a „expirat” timpul de pocăință. Au comis o crimă împotriva lor înșiși, și tocmai, de aceea, când mai doriți să parcurgă „traseul” mântuirii: (pocăință, spovedanie etc.)?

Citat:
După 7 ani de la moartea prin suicid se poate face o slujbă ceva mai complexă după știința mea iar cel care și-a luat zilele în acest fel poate fi dezgropat și înmormântat în alt loc decât cel destinat sinucigșilor.
Nu am știință de așa ceva.

Citat:
Nu vreau să repet dar să fim cu băgare de seamă la cele scrise în Evanghelii și să vedem câte minuni a făcut Mântuitorul pentru cei apropiați unui credincios care s-a rugat.

Așadar pentru cine să ne rugăm dacă nu pentru cei apropiați nouă?
O repet, doamnă, rugați-vă, chiar trebuie. Pomelnicul pentru ceii vii trebuie să fie foarte lung. Și mie mi-e drag când îi pomenesc pe toți pentru că prin ceilalți ne găsim toți mântuirea.

Citat:
Acei care au murit neâmpărtășiți și care nu au refuzat înmormântarea creștinescă pot fi trecuți pe pomelnlic astfel:
- Popescu cu tot neamul lui cel adormit
căci din tot neamul lui o fi fost vreunul care să fi fost drept credincios.

Dacă oamenii ar face precum spuneți voi (deși corect așa este fără dor și poate) puțini ar fi cei care s-ar pomeni la proscomedie!
Eu, personal, nu îndrăznesc să mă las pomenit la proscomidie.

Citat:
Spunea un duhovnic (nu-mi amintesc care)într-o predică că toate sunt posibile dacă Dumnezeu vrea și că orice păcătos se poate mântui într-o clipă asemenea tâlharului de pe cruce care doar atât a spus "pomenește-mă Doamne când voi veni într-u Împărăția Ta"
Tâlharul de pe cruce s-a pocăit, și-a afirmat credința în fața lui Hristos. Și apropos, nu s-a sinucis.

Doamne ajută!