Citat:
În prealabil postat de alikmi
As dori sa stiu pe cine avem voie sa scriem pe pomelnic (pentru vii si pentru morti) si pe cine nu avem voie. E pacat daca fara sa imi dau seama am pus pe pomelnic pe cineva de la alta religie (catolic)?
|
Un vecin mi-a spus ca ajuns la o manastire, preotul a luat pomelnicul dat spre a fi pomeniti la Liturghie si a taiat numele unei persoane care era catolica. Mi-a spus ca nu a plecat bucuros de acolo, ci instristat.
Parintii ne invata ca pe pomelnicul pentru Sfanta Liturghie trebuie trecuti doar crestinii botezati in credinta ortodoxa. Stiu ca micile diferente interconfesionale par lipsite de importanta, dar nu-i asa. Aceste diferente in timp pot duce la pierderea identitatii. Iar aceste diferente ne fac sa nu devenim una, ori Liturghia asta face, il intareste pe om nu doar in iubire, ci si in Adevar. Aceasta este adevarata unitate in iubire si in adevar.
Biserica Ortodoxa nu intoarce spatele celor de o alta credinta, caci la alte slujbe, dar nu la Liturghie, se ingaduie ca si acestia sa fie pomeniti.