Rational vorbind,motivatia unui asemenea gest nu poate fi inteleasa,insa universul interior al omului nu functioneaza doar rational,ci si afectiv.
Cel mai probabil Madalina,avea o structura destul de fragila,introvertita, pe fondul careia o depresie neglijata,la care se putea adauga si cea postpartum s-a acutizat si cronicizat pana cand lucrurile au scapat de sub control.Cu siguranta au fost multipli factori care au condus la instaurarea acestei boli.
Sunt convinsa ca tot acest conflict interior a avut loc nu peste noapte ci in ani de zile.
Din pacate societatea nu ne educa sa cerem ajutor pentru suflet atunci cand simtim ca nu mai putem.Multi nu au incredere sa mearga la preot si nici atat sa consulte un psiholog.
Ba mai mult,se tem ca si daca ar vorbi cunoscutilor,prietenilor sau familiei despre problema lor ar fi neintelesi,etichetati intr-un anumit fel.
Ce sa mai discutam despre o persoana publica precum Madalina Manole,a carei imagine trebuia sa ramana vesnic impecabila atat in ochii oamenilor,cat mai ales in ochii ei proprii?
Artista Madalina Manole era o femeie aparent desavarsita:talentata,inteligenta,carismatica,inca foarte frumoasa la cei 43 de ani ai sai,in timp ce omul Madalina Manole avea vulnerabilitatile sale,defecte,dureri,conflicte interioare,temeri etc.
Cred ca omul a fost negat si ignorat in permanenta in favoarea artistului,pana ce sufletul ei a cedat in aceasta batalie si a ales sa plece.
Bineinteles,aceasta este viziunea mea proprie,nu este si obligatoriu sa fie reala,numai Dumnezeu poate cunoaste ce a fost cu aceasta fiinta nefericita in definitiv,de a ajuns la o asemenea decizie cumplita.
Era un om bolnav si trebuie tratat ca atare si nu judecat pentru ca a luat o hotarare extrema atunci cand mintile sale nu mai erau intregi.
Am inteles ca avusese doua tentative de suicid...daca acest lucru s-a intamplat cu adevarat,eu efectiv nu pot intelege cum de medicii pe mana carora a incaput nu au alertat familia si nu au tras un mare semnal de alarma ca ea sa poata fi internata si tinuta sub supraveghere.Era un om aflat intr-o situatie de urgenta si nu unul care sa plece acasa pentru a-si continua existenta ca si cum nimic nu s-ar fi petrecut.
Dupa prima tentativa de suicid (chiar si un simplu avertisment verbal in acest sens trebuie luat in serios!),este stiut faptul ca vor urma si altele,pana cand nefericita persoana va reusi sa duca la final planul de a incheia socotelile cu lumea.
Fiind un om bolnav nu mai poti spune ca a decis pentru sine,ca avut liber arbitru,pentru ca boala hotaraste pentru el,de aceea implicarea medicilor pe mana carora ajung astfel de cazuri ar trebui sa fie esentiala si chiar cei de la serviciul de urgenta si medicii de familie ar trebui instruiti in acest sens pentru a redirectiona pacientul catre ajutor specializat.
De regula se merge in principal pe medicamentatie (se stie ca in depresie au loc dezechilibre fiziologice si neurochimice) si psihoterapie in paralel,deasemenea putandu-se apela si la terapii alternative,dar si la alte procedee in cazurile de extrema urgenta.
Cred ca,acest caz al Madalinei ar trebui sa traga un mare semnal de alarma pentru intreg sistemul medical romanesc,dar si pentru societate in general.
Situatia ei a fost mediatizata fiind o artista cunoscuta,insa sunt atatia oameni care se zbat cu boala aceasta,aflati in imposibilitatea de a avea o viata normala si foarte multe suiciduri au loc pentru ca omul care sufera de aceasta boala nu este instruit sa caute ajutor specializat,iar cei din jur nu sunt educati cum sa sprijine o persoana aflata in aceasta situatie.Cu atat mai cumplit mi se pare faptul ca exista copii si adolescenti care opteaza pentru acest gest extrem,iar parintii sunt uluiti si impietriti de durere,neintelegand cum de nu au putut sa vada drama care se desfasura sub ochii lor...este cumplit!
Cunosc preoti care au studiat psihologia,precum si teologi care fac aceste doua facultati in paralel tocmai pentru ca inteleg importanta acestei laturi umane si pot sa spun ca ma bucura mult sa vad o asemenea deschidere.
Ca si concluzie,Dumnezeu sa o ierte si sa aiba grija de sufletelul Madalinei,iar noi sa ne deschidem ochii mintii si ai sufletului pentru a ne intelege pe noi insine mai bine si suferinta fapturilor din jurul nostru!
Last edited by heaven; 17.07.2010 at 08:40:25.
|