Draga colega de forum, noi nu suntem cei care te-au spovedit si, nefiind preoti si nefiindu-ti duhovnici, nu suntem in stare sa iti dam dezlegare pentru a te impartasi sau sa iti indicam vreun canon.
Chiar daca fumezi, chiar daca nu ai tinut post decat o zi, vorbeste cu parintele care te-a spovedit, spune-i cat de mult iti doresti si ce pregatire ai realizat tu pentru a te apropia de sfantul si preacuratul trup al Mantuitorului. Ce-ti va spune, asa sa faci, cu smerenie si cu incredintarea ca prin cuvantul duhovnicului iti vorbeste Hristos. Pentru ascultarea ta, Hristos, Cel ascultator de Tatal pana la patima si moarte, te va primi. Fie ca te vei impartasi, fie ca nu, El va fi cu tine si vei avea sufletul impacat.
Daca pana sambata nu apuci sa vorbesti cu duhovnicul tau, fa-ti canonul de impartasanie pe care il gasesti in cartea de rugaciuni, pentru ca duminica sa fii pregatita in cazul in care ti s-ar da ingaduinta de a te impartasi. Dar fara ingaduinta duhovnicului sa nu te impartasesti. In ortodoxie e mare pacat sa nu iti asculti duhovnicul. Daca el iti permite sa te impartasesti dupa ce te-ai spovedit, tu nu ai voie sa decizi sa nu te mai impartasesti (fireste daca nu ai comis intre timp un pacat grav, sau nu ti-ai amintit unul nemarturisit la spovada). Daca duhovnicul nu iti da dezlegarea pentru impartasanie, nu te poti tu dezlega (chiar daca alti duhovnici nu dau canon pentru acelasi pacat pentru care tu esti retinuta).
In privinta fumatului, iti spun ca tatal meu a fumat peste 20 de ani, cate 2-3 pachete de tigari Carpati pe zi. Intr-o noapte a facut infarct.De atunci nu a mai fumat nici macar o singura tigara, chiar cand prietenii lui fumau langa el... A scapat cu viata, dar, de 25 de ani de cand a avut infarctul, se chinuie cu tratamente, cu diferite interventii chirurgicale pe inima. Cuvintele lui referitoare la lasatul de fumat: "am fost un bou, puteam sa ma las oricand". Abia groaza mortii, si 3 copii mici care puteau ramane singuri l-au convins.
Unii preoti fumeaza, si de la noi din tara si din alte tari, dar ar trebui retinut faptul ca toti marii duhovnici nu fumeaza si considera fumatul un pacat.
Pacea Domnului sa fie cu tine!... si nu uita cuvintele Mantuitorului:
"indrazniti, Eu am cucerit lumea!"
|