View Single Post
Vechi 18.07.2010, 01:15:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eugenb Vezi mesajul

Acum as mai face cateva remarci asupra amplasarii acestei constructii :
(...)
Ultima amplasare a intrunit "voturile" Consilierilor Primariei Capitalei si s-a stabilit sa fie ... pe teritoriul ARMATEI. Pentru cei care nu stiu toata zona respectiva fusese "rapita ... fara ACTE" de catre "onor Comandantul Suprem" ...
Unde vine asta mai exact?

Citat:
2.- Conform din cele precizate de BOR banii pentru acestei constructii vor fi din ... fondurilor (impozitate) ale Bisericii Ortodoxe Romane (o parte au fost stransi si din DONATII ale ENORIASILOR care i-au donat anterior). Pe de alta parte, creditele acelor Banci vor fi folositi pentru ca sa se construiasca un COMPLEX, care sa fie folositor celor care vor veni din tara sau din strainatate aici. Se pare ca unii cred ca va ramane Roma sau Tel-Aviv -ul ... fara turistii, daca se realizeaza asa ceva si la noi ?!
Ce intelegi prin "COMPLEX"?
Biserica-Mall?

Nu cred ca ortodocsii au nevoie de asa ceva. Non-ortodocsi au deja Mall -urile lor si alte locuri de distractie.

Din fonduri proprii?
Ajuta-ma te rog sa inteleg, pana acum unde au mers aceste "fonduri proprii"?
Au fost investite in actiuni specifice, sau au mers (cel putin o parte) in conturi bancare?

As fi si eu curios cam cat s-au strans an de an in acest conturi, SAU daca NU e cazul, ce activitati BOR vor fi restranse pentru ca sumele in cauza sa fie redirectionate catre catedrala.

Citat:
3.- Banii ulteriori necesari pentru definitivarea constructiei se vor strange prin ... donatii, care se vor incasa NUMAI in Bisericile care tin de BOR (atat din Romania, cat si din Diaspora), cu eliberarea de chitante (asa ca Statul isi va incasa ... impozitul).
In teorie suna frumos.
Hai sa vedem in practica cum stau lucrurile.
Sa zicem ca necesarul de 200mil de Euro pentru constructia "la rosu" este deja asigurat.

Mai ramane sa se stranga din "donatii benevole" inca 200 milioane de Euro.
In cat timp se preconizeaza a se strange aceasta suma?

Daca vorbim de 2 ani sa zicem si cca. 10mil de potentiali donatori (e o cifra optimista, crede-ma, in ciuda statisticii cu ~87% ortodocsi), inseamna 10 euro de crestin pe an.

Teoretic n-ar fi foarte mult, insa pentru majoritatea cred ca ar fi, mai ales ca, personal cred ca majoritatea romanilor, chiar si ortodocsi practicanti nu sunt convinsi ca acest proiect ii reprezenta, in ciuda denumiri pompoase prin care incearca sa promita ceva ceea ce practic nu poate oferi. In nici un caz o constructie ("Mantuirea Neamului").

In schimb sunt convins ca cele 2000 biserici (sau mai multe) care s-ar putea construi cu cei 400 mil. de Euro + 3-4000 preoti care ar sluji/spovedi in ele ar fi mult mai de folos in directia asta.

Ar inseamna practic pentru BOR un potential spor poate de mai bine de 1.000.000 suflete la mantuire (crestini practicanti, familiile lor, apropiati, etc) ceea ce n-ar fi rau in vremurile astea de criza nu doar economica.

Ce se ofera in schimb? O constructie extravaganta, mai degraba Mall decat biserica, si asistenta spirituala pentru cat? Teoretic cateva mii de suflete care ar putea asista la slujbe si in mod clar mult mai putine care ar putea efectiv primi consiliere spirituala acolo, doar daca nu vor sluji cativa zeci de preoti.

Citat:
Deci cine nu este de acord cu aceasta constructie nu va da nici un ban in acest scop. Fiecare Biserica are un Consiliu Parohial care hotareste ce se va face cu banii stransi. Numai cei care ori nu stiu, ori mint intentionat pot sa nege importanta acestui Consiliu Parohial.
Si ce se va intampla daca "de sus" se va decide infiinatara unui "fond pentru Catedrala" cu contributii minimale obligatorii?
Punem un mic pariu ca lucrul asta se va intampla?

Citat:
A propos :
a) Stiati de ex. ca in Bisericile de tip "NEO" se stie exact ce venituri au fiecare enorias si ca acestia sunt ... OBLIGATI (nu pe fata, evident) sa "cotizeze" cu minim 10% din venit lunar (informatie aflata de la un "credincios" mai "nehotarat") ?
1. Nu la toti se practica filosofia celor 10%
2. Chestia cu "cunoasterea exacta a veniturilor enoriasilor" nu cred ca exista pe undeva, poate eventual la vreo secta obscura, in rest nimeni nu este obligat sa declare nimic. Dar daca poti sa vii cu exemple in acest sens, as fi curios sa le aud.
3. Aduci aceasta chestiune in discutie in sensul: "vedeti, poate fi si mai rau"?
Nu cred ca este o tactica prea stralucita..

Citat:
b) Stiati ca toti cei care predau in scolile generale sau licee (colegii) sunt Cadre Didactice (indiferent daca au vreun "grad" si in BOR sau in alta Religie recunoscuta de Statul Roman) si pentru acest lucru ei au DREPTUL sa fie remunerati de Statul Roman ?
Te referi la profesorii de religie?
Relevanta care este?

Citat:
c) Stiati cumva, ca multi dintre cei care fac parte din BOR (sau din alte Religii sau Confesiuni) au GRADE UNIVERSITARE recunoscute de ACADEMIA ROMANA si/sau alte ACADEMII INTERNATIONALE ?
Care e relevanta?

Citat:
Au acuma destule subiecte la care sa se gandeasca ... "dusmanii" construirii acestei "cladiri", inainte de a face afirmatii pur si simplu "rau-voitoare".
Astept sa-mi semnalezi care sunt afirmatiile rauvoitoare in ceea ce am scris mai sus, eventual daca poti sa-mi raspunzi la nelamuriri eventual sa-mi arati unde gresesc.

Citat:
Cinstește-l ca pe un sfânt, căci el este cel ce-I aduce daruri Domnului, Dumnezeului tău; sfânt să vă fie, că sfânt sunt Eu, Domnul, Cel ce-i sfințesc pe ei.
Lv 11:44 Lv 22:32
Asta nu inseamna ca doar preotii/episcopii au dreptul sa decida pe spatele buzunarelor credinciosilor, iar daca credinciosii nu sunt de acord cu proiecte care implica financiar intr-o directie periculoasa Biserica si fara argumente SPIRITUALE solide, atunci nu isi respecta preotii.

Sa nu uitam ca sedintele BOR in care s-au discutat aceste aspecte NU sunt publice, si cred ca asta spune destul de mult, mai ales cand este vorba de un proiect public care priveste intreaga Biserica (a se vedea proprietatile Bisericii cu care se vor garanta imprumuturile).

De ce nu s-a incercat sa se faca in prealabil sondaj in randul credinciosilor apropo de utilitatea acestei investitii si s-a asumat un "DA" care este evident zic eu, destul de indoelnic?

Cine va fi vinovat daca BOR va ajunge la executare silita?
Binenteles, credinciosii care n-au vrut sa contribuie financiar la acest proiect pe care nu si l-au dorit niciodata.
Reply With Quote